Corpuri statice pentru incalzire, radiatoare

0 Shares
0
0
0

Corpuri statice pentru incalzire, radiatoareRadiatoarele sunt corpuri formate din tuburi sau coloane, prin care circula fluid incalzit. Rolul acestora este de a efectua transfer de energie termica de la un mediu la altul. Scopul este de a incalzi spatiul (volumul de aer).

Radiator este orice tip de echipament care emana caldura. Pentur a incalzi eficient o incapere cu astfel de sisteme, pe tur este necesara o temperatura de 75 de grade celsius, in cazul centralei de gaz si 90 de grade celsius in cazul cazanului pe lemn.

Cand dorim sa alegem radiatorul care va asigura incalzirea incaperii este bine sa ne documentam temeinic si sa il alegem pe cel potrivit.

Cel mai important fapt care trebuie sa il avem in vedere este puterea termica,  exprimata in wati ( W). Puterea termica trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala necesarului de caldura pentru incaperea in care urmeaza sa fie montat.

Un alt fapt de care trebuie sa se tina cont este dimensionarea corecta a instalatiei de incalzire. Pentru un imobil de locuit bine izolat termic (pereti construiti din caramida, izolatie exterioara din polistiren expandat de 10 cm, ferestre din termopan eficiente) se considera necesar termic de 45 W/mc.

Dimensiunea radiatorului se poate mari cu 30 %, fata de documentatia specialistilor, pentru regimul de temperaturi 80/60. La acest tip de centrale randamentul este mai mare cand returul de la instalatie e mai rece. Dimensiuni mai mari ale radiatorului se recomanda si in situatia in care este montat in cladire conectata la sistem de termoficare  centralizat, datorita valorii mai mici a temperaturii agentului termic.

In functie de materialul din care sunt confectionate pe piate se remarca mai multe tipuri de radiatoare: din fonta, din aluminiu, din otel.

Radiatoarele din fonta au eficienta ridicata datorita puterii termice specifice. Acest tip de calorifere se remarca si prin rezistenta excelenta in timp. Beneficiaza de o suprafata mare de radiatie si presiune de lucru cuprinsa intre 4-6 bari. Dezavantajele acestora sunt de natura estetica, necesita vopsire periodica, si sunt greu de manevrat din cauza greutatii. Sunt recomandate in special pentru locuintele alimentate cu agent termic provenit din sistem centralizat.

Radiatoarele din aluminiu au design placut si greutate scazuta. Au rezistenta buna la presiune si temperaturi ridicate. Au putere temica ridicata pe metru linear. Sunt usor de montat si usor de integrat in orice incapere. Un mare deazavantaj al caloriferelor confectionate din aluminiu este durata mica de viata, maxim 12 ani.

Caloriferele din otel  au cea mai mica durata de viate dintre cele enumerate, de doar 5-10 ani. Functioneaza corespunzator la presiunea de 10 bari, iar temperatura maxima a fluidului din interior pe care o suporta este de 100 grade celsius. Cel mai mare avantaj al radiatoarelor din otel este pretul scazut. Sunt foarte folosite la centralele termice de apartament.

0 Shares
You May Also Like