Iphone – despre ecran si input

0 Shares
0
0
0

Iphone – despre ecran si inputTouchscreen-ul primelor 5 generatii de smartphone a fost un display pe baza de cristale lichide, de 9 cm, fabricat dintr-o sticla rezistenta la zgarieturi. Touchscreen-ul capacitiv a fost conceput pentru folosirea unui singur deget sau a mai multor degete in acelasi timp, pentru sensing multi-touch.

Ecranele (display-urile) primelor 3 generatii de iPhone aveau rezolutii de 320×480 (adica HVGA) la o densitate de pixeli de 163 ppi. Ecranele de pe iPhone 4 si iPhone 4S au rezolutii de 640×960 la 326 ppi, iar iPhone 5 dispune de o rezolutie de 640×1136 la 326 ppi. Toate iPhone-urile au fost si sunt inca echipate cu lcd-uri.

Modelele initiale utilizau lcd-uri de tip TN (twisted-nematic). Incepand cu seria iPhone 4, tehnologia s-a schimbat, ecranele adoptand standardul IPS (in-plane switching). Ratia de aspect (aspect ratio) pentru Iphone 5 este de 16:9.

Touch-ul si capabilitatile de gest ale iPhone sunt bazate pe o tehnologie dezvoltata initial de catre FingerWorks.

Majoritatea manusilor si a pixurilor(cele cu care se realizeaza touch-ul) previn conductivitatea electrica, desi unele dintre acestea care sunt capacitive pot fi folosite cu ecranul finger-touch al Iphone. Iphone 3GS si modelele mai noi au beneficiat de un ecran finger-print resisstant (rezistent la amprente).

Iphone-ul are o interfata hardware de user minimalista, aceasta fiind compusa din 5 butoane. Singurul buton din meniu fizic este situat direct sub display-ul telefonului si este numit “Home Button” deoarece inchide orice aplicatie activa si navigheaza inapoi catre ecranul original de pornire al telefonului (home-screenul interfetei).

Butonul home nu este reprezentat printr-o casuta mica (ca si pe alte device-uri similare) ci printr-un patrat rotunjit la colturi, o reminiscenta a formei iconitelor de pe home screen. Un buton multifunctional de sleep/wake este localizat in partea de sus a acestui device.

Acesta tine loc de buton de Power si deasemenea poate controla apelurile telefonice efectuate de pe telefonul mobil. Cand un anumit apel este primit, apasarea butonului de sleep/wake opreste ring-tone-ul (soneria), iar atunci cand este apasat de 2 ori, transfera apelul serviciului de voice-mail.

Pe partea din dreapta a device-ului sunt situate butoanele de ajustare a volumului. Iphone 4 are doua butoane separate circulare, pentru cresterea si micsorarea volumului.

Toate modelele mai vechi aveau 2 switch-uri sub un singur panel de plastic, cunoscut si ca rocker switch, ce puteau fi considerate 1 singur sau 2 butoane in acelasi timp. Direct deasupra controalelor de volum este switch-ul ring/silent care, atunci cand este actionat trece smartphone-ul pe modul “mute” adica opreste soneria, opreste sunetele de alerta de la mailuri sau mesaje, de la notificari, de la sunetul shutter-ului camerei foto, etc.

Acest switch nu trece insa pe modul mute si aplicatia de alarma a telefonului, iar in alte zone sau tari (dupa caz) poate sa sa nu opreasca sunetul de la shutter-ul camerei foto sau efectele de sunet ale aplicatiei Memo.

Toate butoanele, exceptandu-l pe cel de Home au fost facute din plastic la primele generatii de iPhone si din metal, la modelele cele mai noi. Daca sunteti in cautare de huse iPhone, va recomandam sa intrati pe accesoriigsm.ro.

0 Shares
You May Also Like