Superstitie si sarbatoare de Craciun

0 Shares
0
0
0

superstitie-si-sarbatoare-de-craciunCraciunul este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, avand o semnificatie puternica si anume Nasterea Domnului.

Pentru ca este o sarbatoare atat de speciala si atat de complexa, este de la sine inteles faptul ca exista o serie intreaga de traditii, obiceiuri si superstitii referitoare la aceasta.

Astazi o sa enumar cateva din superstiile legate de Craciun, existente inca din mosi-stramosi.

In trecut, bradul nu se obisnuia sa fie asa de bogat in decoratiuni Craciun, acesta era impodobit in trecut cu lumanarele care mai de care mai colorate, cu diverse fructe si flori de sezon, elemente care reprezentau belsugul.

Pomul vietii, simbolul bradului regasindu-se in multe piese de arta populara, iar prin forma sa triunghiulara bradul, pentru cei mai multi din popor intruchipa chiar Sfanta Treime.

Un alt element ce tine de superstitii si traditii legate de Craciun, simbol al norocului ,este vascul. Despre acesta, se crede inca din cele mai vechi timpuri ca ar fi o planta tamaduitoare si ca reprezinta armonia si pacea. De asemenea, tot o superstitie legata de vasc ii impinge pe tineri sa se sarute sub acesta, pentru a se intari iubirea si relatia dintre cei doi.

Astfel, tinerii indragostiti cauta cu entuziasm firele de vasc pentru a isi saruta sub acestea , jumatatea.

sarbatoare-de-craciunMersul la colindat, din casa in casa, este un alt obicei extrem de vechi si de iubit de
catre oameni, care inca se pastreaza si in zilele noastre. In cadrul acestei traditii, oamenii de orice varsta, de la cei mai mici la cei mai batrani, merg din casa in casa cantand colinde prin care vestesc nasterea lui Iisus, in schimb fiind rasplatiti cu mere, nuci, dulciuri si mai nou, recompensati cu bani.

Colindul este vazut ca fiind un lucru magic, prin care se simbolizeaza moartea anului vechi si nasterea anului cel nou. Inca se mai obisnuieste, in ciuda vechimii obiceiului, sa se pregateasca un vas plic cu grau peste care ar trebui sa treaca colindatorii, iar graul sa fie folosit ulterior pentru a hrani pasarile si animalele din gospodarie, fapt ce le va tine prospere si sanatoase in anul ce urmeaza.

Cea mai cunoscuta si iubita traditie de Craciun, este cu siguranta venirea si asteptarea lui Mos Craciun. Nu este nimic mai iubit de catre copii decat impodobirea bradutului in ziua de Ajun, zi in care, la final urmeaza sa soseasca batranul cu sacul sau plin de cadouri.

Copilasii obisnuiesc sa il astepte pe Mos Craciun inercand sa stea ,, la panda” pentru a il surpinde pe batran fix in momentul in care a sosit si lasa sub brad, minunatele daruri pentru cei care, peste an, au fost cuminti. Din pacate, cei mici nu reusesc sa nu adoarma, astfel incat, dragul lor Mos Craciun, reuseste de fiecare data sa soseasca in timp ce picii dorm, si stie exact cedaruri sa lase mereu , oferind cele mai frumoase si mult dorite cadouri.

Oricum ar fi si orice fel de supertitie legata de Craciun ar exista, nimeni nu poate nega magia si sentimentele frumoase pe care aceasta sarbatoare le insufla, fiind inconjurata doar de zambete si fericire.

0 Shares
You May Also Like