Istoria rochiei de mireasa – cum a aparut cea mai iubita rochie?

0 Shares
0
0
0

Istoria rochiei de mireasa – cum a aparut cea mai iubita rochie?Exista unele dovezi arheologice care ne-au permis sa stim ca stramosii , desi nu purtau o rochie de mireasa ca atare, se impodobeau cu bijuterii din aur masiv si vopsea de corp pentru ritul de casatorie, si faceau ofrande la soare si luna, cerand in schimbul fertilitatii si vietii lungi ca un cuplu.

In Occident

Povestea care da nastere traditiei actuale incepe in Renastere, o perioada in care se obisnuia ca femeile sa poarte una dintre cele mai bune tinute ale lor, cu un fundal viu colorat si broderii cu fir de aur, pentru a face foarte colorata procesiunea care le insotea de la casa lor la casa sotului, de obicei pe un cal alb.

Deoarece in acest moment casatoria a fost o tranzactie de bunuri, era normal ca familia miresei prin rochie,  sa vrea sa-si etaleze opulenta.

In plus, pentru a mentine fidelitatea sotului, pentru a procrea fii si a nu suferi blesteme, femeile s-au protejat cu coliere de perle sau corali rosii. De asemenea, din acel moment valul incepea sa fie folosit, din motive similare, protejand fata miresei de privirile invidioase si ochii rai.

In Evul Mediu

Este o etapa a umanitatii in care nu se distinge prin curatenia ei. A fost folosita rochia de mireasa doar pentru a face baie de 3 ori pe an si din acest motiv data casatoriei a fost aleasa in apropierea primei bai facute in luna mai, pentru a imbunatati mirosurile.

Femeile de inalta clasa sociala, pastrau traditia de a se casatori in cea mai buna rochie, catifeaua preferata, matase in tonuri intunecate si izbitoare, care au inclus rosu, albastru si verde cu brocarte si dantela aurie. Miresele care nu aveau o situatie finaciara buna, foloseau rochii gri. Acum, te poti inspira din gama de rochii de mireasa Cluj.

Culorile rochiei

Inainte de raspandirea modei albe, femeile au ales culoarea rochiei lor de mireasa in functie de semnificatia acesteia. Albastrul, folosit pe scara larga in secolul al XVII-lea, era sinonim cu dragostea adevarata. Rosu, in special in tarile din Est, India si China este inca un simbol al prosperitatii si fericirii pentru mireasa,  decorat cu paiete si cristale rosii si aurii de-a lungul manecilor: se spunea ca oricine gaseste unele pe podea este urmatorul sa se casatoreasca.

Tonurile pastelate au inceput sa fie folosite inca din secolul al XVIII-lea, cu siluete mai stranse, inspirate de robele romane, aceste rochii au fost bogate in broderie pentru a demonstra opulenta familiei miresei.

Lovirea tintei

Printesa Philippa a Angliei a fost prima doamna a regalitatii europene care a purtat aceasta culoare pentru casatoria ei cu regele Eric al Scandinaviei in 1406. Apoi, in 1558, Maria, regina a Scotiei, a purtat o rochie alba pentru nunta ei cu viitorul rege al Frantei; A fost un act de rebeliune, deoarece la acea vreme albul era considerat o culoare de doliu la curtea franceza.

In 1816, Printesa Charlotte a Angliei a purtat o rochie de argint lamé (tesatura cu efect stralucitor) pentru nunta ei cu Printul Leopold de Saxa-Coburg-Saalfeld. Aceasta culoare a fost sinonima cu luxul, avand in vedere cat de dificil a fost sa se albeasca tesatura.

0 Shares
You May Also Like