In ultimul timp, avem ocazia sa vedem din ce in ce mai multe femei care poarta fuste traditionale romanesti sau ii nationale de la Iiana.
Se pare ca de cand ia nationala a ajuns sa fie cunoscuta in toate colturile lumii, si de cand persoane publice foarte cunoscute precum Nadia Comaneci, Adele, Sharon Stona, Nikole Kidman, Demi Lovato, iar exemplele pot continua; au purtat aceasta piesa de vestimentatie, femeile din tara noastra isi indreapta din ce in ce mai mult atentia spre ia nationala si spre fuste si valnice.
Acest lucru este dovedit si de postarile de pe retelele de socializare, unde vedem mereu fete si femei care poarta piese de vestimentatie specifice costumului popular romanesc. Cu siguranta acesta este un motiv de bucurie, dat fiind faptul ca femeile care poarta aceste piese de vestimentatie duc mai departe istoria si traditiile tarii noastre.
Exista in schimb si femei care nu combina ia nationala cu piese de vestimentatie pe care le poarta in viata de zi cu zi, si care poarta intreg costumul popular romanesc in diferite situatii, iar in continuare vom vedea despre ce este vorba.
Hainele populare romanesti sunt rezervate pentru ocazii speciale, sarbatori si dansuri populare si muzica. Stilul de imbracaminte este diferit pentru diferitele regiuni istorice.
O camasa alba sau o bluza din lenjerie sau din lana este imbracamintea de baza pentru barbatii si femeile din Romania. In mod traditional, barbatii poarta pantaloni albi, camasa alba, o palarie, o curea si o palton.
De asemenea, femeile poarta o bluza similara camasilor barbatilor, dar mai mult. Fuste sunt tesute cu un model si de multe ori au broderie si de multe ori sunt acoperite cu o vesta negru. Femeile poarta esarfe sau capace.
Baietii de exemplu, pot alege sa poarte pantaloni lungi albe, camasi albe si veste negre lungi. Palatele lor in acest caz vor fi negre si conice. Fetele poarta in aceasta situatie camasi albe cu brodate rosii brodate, veste negre cu decolorare rosie si fuste traditionale rosii si negre in dungi.
De-asemenea, exista femei care in zilele de sarbatoare aleg sa poarte o fusta infasurata pe o petticoasa alba brodata, cu o bluza brodata si o esarfa pe cap. Barbatii de obicei, in acest caz pentru a se asorta perfect cu femeile, poarta pantaloni albi incarcati in cizme, cu tunici care sunt taiati cu brate si decorati cu broderie.
In momentul in care discutam despre costume populare, cu siguranta printre cele mai cunoscute sunt cele din zona Bucovinei, asa ca vom discuta foarte pe scurt despre acestea.
Regiunea de origine a costumului traditional determina detaliile sale. De exemplu, doamnele si domnisoarele din regiunea Bucovinei din Romania poarta veste grele, care pot fi taiate in blanuri si fuste drepte, cu tapitare rosie. Cu siguranta fotografiile in care femeile din Bucovina poarta costumul popular, ilustreaza natura practica a unor haine traditionale.
De-asemenea, tot atunci cand discutam despre costumele populare, fie ca discutam despre cele ale femeilor sau cele ale barbatilor, mentionam faptul ca zona Maramuresului sau mai bine spus costumele din aceasta zona sunt extrem de apreciate. Nici nu se putea altfel din moment ce istoria acestor costume populare traditionale este una extrem de bogata.