Cat aur contin medaliile din aur?

0 Shares
0
0
0

Cat aur contin medaliile din aur?Primii trei clasati ai fiecarei competitii olimpice au primit medaliile de aur, argint si bronz. In timp ce numele pare sa implice aur in proportie de 100%, medaliile de aur olimpice nu sunt 100% aur. La un moment dat, premiul acordat finalistului pe primul loc in fiecare competitie a fost aurul solid, dar acum medaliile de aur olimpice sunt realizate din aur in combinatie cu diferite aliaje.

Pentru finalistii care se claseaza pe locul secund, medaliile de argint nu sunt intotdeauna realizate in proportie de 100% din argint, desi contin aceeasi cantitate de argint ca medalia de aur. Medaliile de argint, au in compozitia lor o anumita cantitate de argint, dar si diferite alte aliaje mai ieftine. In ceea ce priveste medalia de bronz pe locul al treilea, aceasta este facuta exact din ceea ce ii spune numele.

Compozitie

Componenta specifica si designul medaliilor olimpice este determinata de comitetul de organizare al orasului gazda. Cu toate acestea, trebuie mentinute standarde minime:

  • Medaliile de aur si argint sunt de cel putin 92,5% argint.
  • Medaliile de aur trebuie sa fie placate cu cel putin 6 grame de aur.
  • Toate medaliile olimpice trebuie sa aiba cel putin 3 mm grosime si cel putin 60 mm in diametru.
  • Medaliile de bronz sunt bronzul, un aliaj de cupru si de obicei staniu.

Nu putine au fost situatiile in care sportivii au avut probleme financiare odata cu trecerea timpului, insa obtinand candva la jocurile olimpice medalia de aur, au dorit sa o vanda unei case de amanet aur, sperand ca vor obtine sume impresionante de bani, insa surpriza le-a fost mare cand au aflat ca aceste medalii din aur sunt de fapt din argint in proportie de cel putin 92.5%, in timp ce aurul folosit este intr-o foarte mica proportie.

Alte premii

Medaliile de aur, argint si bronz nu au fost intotdeauna acordate. In jocurile grecesti originale, a fost asezata pe capul invingatorului o coroana de frunze de maslin luate dintr-un copac de langa templul lui Zeus.

Cand primele Jocuri Olimpice moderne au avut loc la Atena in 1896, castigatorii primului loc au primit medalii de argint, deoarece argintul era mai cautat atunci. Alergatorii au obtinut medalii de bronz. Castigatorii la Olimpiada de la 1900 au primit trofee sau cupe in loc de medalii.

Obiceiul de a acorda medalii de aur, argint si bronz a inceput la Olimpiada de la St. Louis din 1904. Ultima medalie de aur olimpica care a fost realizata din aur solid a fost acordata in 1912 la Stockholm. Dupa acel an, medaliile de aur au fost aurite mai degraba decat aurul solid.

Metale ecologice

Jocurile Olimpice de vara din Rio 2016 au prezentat metale ecologice, cu aurul fara contaminare cu mercur. Mercurul si aurul sunt elemente notoriu dificil de separat. Argintul sterlin utilizat pentru medaliile de argint a fost partial reciclat (aproximativ 30% din masa.) O parte din cupru folosit pentru fabricarea bronzului pentru medaliile de bronz a fost, de asemenea, reciclat.

Cateva medalii de aur solid

Desi medalia de aur olimpica este mai mult argint decat aur, exista medalii de aur care sunt aur solid, cum ar fi medalia de aur a Congresului si medalia cu premiul Nobel. Inainte de 1980, medalia Premiului Nobel era fabricata din aur de 23 de carate. Noile medalii ale Premiului Nobel sunt aur de 18 carate placate cu aur de 24 de carate. Aceste medalii din aur, cu siguranta ar fi cumparate in casele de amanet aur, iar vanzatorii ar obtine sume importante de bani in schimbul lor.

0 Shares
You May Also Like