Foarte multe persoane din Romania se gandesc sa opteze pentru serviciile unui avocat Consultanta-cedo.ro, atunci cand considera ca doar o hotarare de la CEDO le mai poate da castig de cauza.
Ei bine, in urmatoarele randuri ale acestui articol, vom prezenta cateva dintre intrebarile frecvente adresate unui avocat Consultanta-cedo.ro, de catre persoanele care isi doresc sa fie reprezentate in cadrul unui asemenea proces. De-asemenea, vom prezenta si raspunsurile oferite de catre un avocat CEDO. Iata asadar despre ce este vorba.
Faptul ca am sesizat Curtea ma elibereaza de la executarea deciziei definitive pronuntate de instantele nationale?
Nu, sesizarea Curtii nu are efect suspensiv. Deciziile instantelor nationale trebuie executate chiar daca ati introdus o cerere la Curte.
Curtea poate sa ma ajute sa gasesc un avocat?
Nu, Curtea nu va poate ajuta sa gasiti un avocat. Puteti contacta de exemplu baroul local pentru a obtine lista membrilor acestuia.
Curtea poate sa ma ajute sa completez formularul de cerere?
Nu, Curtea nu va poate ajuta sa completati formularul de cerere. Ea ramane neutra fata de procedurile care ii sunt prezentate spre judecare. Prin urmare, Curtea nu poate decat sa faca trimitere la setul de documente destinat reclamantilor, disponibil pe internet, care include toate documentele si informatiile necesare pentru introducerea unei cereri.
Exista un sistem de asistenta judiciara?
Da, insa asistenta judiciara nu poate fi ceruta in faza initiala a procedurii, ci doar incepand cu momentul in care cererea este comunicata Guvernului in cauza. A se nota de asemenea ca asistenta judiciara nu se acorda in mod automat tuturor reclamantilor care o solicita.
Daca ma prezint personal la Curte, pot sa explic cazul meu nemijlocit sau sa obtin urgentarea examinarii cererii mele?
In niciun caz. Procedura in fata Curtii este scrisa si venirea dumneavoastra la Curte nu va putea influenta in niciun fel derularea acesteia. Prin urmare, deplasarea dumneavoastra la Curte este inutila.
Curtea imi poate oferi consultatii juridice?
Curtea nu poate oferii consultatii juridice cu privire la formalitatile sau actiunile de intreprins la nivel national. In ceea ce priveste procedura in fata Curtii, aceasta este explicata in detaliu in documentele informative disponibile pe site-ul internet al Curtii.
Curtea nu va poate da niciun indiciu in privinta sanselor de reusita pe care le are cererea dumneavoastra; nu puteti decat sa asteptati pronuntarea unei decizii sau a unei hotarari in acest sens.
Curtea poate sa intreprinda anumite actiuni in statul impotriva caruia este indreptata cererea mea?
Nu, Curtea nu poate sa intervina in favoarea dumneavoastra pe langa autoritatile impotriva carora ati formulat cerere la Curte. In cazuri exceptionale, Curtea poate totusi cere autoritatilor nationale sa ia anumite masuri sau sa nu intreprinda anumite actiuni atata timp cat nu a avut posibilitatea sa examineze o cerere (aceasta situatie se refera in principal la cazurile in care integritatea fizica a reclamantului este serios amenintata).
Mai exista cazuri la Curte similare cu al meu?
Hotararile Curtii sunt publicate pe site-ul internet al Curtii. Puteti astfel sa le consultati pentru a sti daca un caz similar cu al dumneavoastra a fost deja examinat de Curte.
Cererea mea a fost declarata inadmisibila, exista o cale de atac impotriva acestei decizii?
Deciziile de inadmisibilitate sunt definitive si nu pot fi contestate. Iata de ce este atat de important ca, inainte de a va adresa Curtii, sa va asigurati ca cererea dumneavoastra indeplineste toate conditiile de admisibilitate.
Cum pot obtine informatii cu privire la cererea mea?
Curtea nu poate raspunde tuturor solicitarilor de informatii care ii sunt adresate in privinta stadiului procedurii in cauzele care se afla pe rol.
Procedura in fata Curtii fiind scrisa, veti fi contactat de Curte in scris pentru orice solicitare de informatii suplimentare sau la diferite etape ale procedurii. Anumite informatii pot fi gasite si pe site-ul de internet al Curtii (de exemplu, informatii privind comunicarea catre Guvern a cauzei, intrebarile adresate partilor, deciziile cu privire la admisibilitate etc.).
Asadar, acestea sunt cele mai comune intrebari si raspunsuri ale celor care intentioneaza sa se judece cu statul roman la CEDO. Cu siguranta, in functie de natura cazului, oamenii pot avea si diferite alte intrebari, insa raspunsurile le vor putea primi doar de la avocatii care se ocupa de astfel de cazuri cu adevarat speciale.