Uncategorized

La ce se foloseste uleiul de argan?


La ce se foloseste uleiul de argan?

Uleiul de argan a fost un produs culinar in Maroc, iar utilizarea lui dateaza de mai multe secole, nu numai datorita aromei sale subtile de nuci, ci si a gamei sale largi de beneficii potentiale pentru sanatate. Acest ulei vegetal care se produce in mod natural este derivat din samburii fructului arborelui de argan.

Desi este originar din Maroc, uleiul de argan este acum utilizat pe toata lumea pentru o varietate de aplicatii culinare, cosmetice si medicinale, iar in randurile care urmeaza puteti afla mai multe detalii despre unul din cele mai populare uleiuri naturale bio pentru cosmetica

1. Contine substante nutritive esentiale

Uleiul de argan este alcatuit in principal din acizi grasi si o varietate de compusi fenolici. Majoritatea continutului de grasimi din uleiul de argan provine din acidul oleic si linoleic. Aproximativ 29–36% din continutul de acizi grasi din uleiul de argan provine din acidul linoleic sau omega-6, ceea ce il face o buna sursa a acestui nutrient esential.

revizieshop.ro

Acidul oleic, desi nu este esential, constituie 43-49% din compozitia acidului gras din uleiul de argan si este, de asemenea, o grasime foarte sanatoasa. Gasit si in ulei de masline, acidul oleic este renumit pentru impactul sau pozitiv asupra sanatatii inimii.

In plus, uleiul de argan este o sursa bogata de vitamina E, care este necesara pentru piele, par si ochi sanatosi. Aceasta vitamina are si proprietati antioxidante puternice.

Uleiul de argan, asadar dupa cum se poate vedea, ofera o sursa buna de acizi grasi linoleici si oleici, doua grasimi cunoscute pentru a sustine o sanatate buna. De asemenea, se mandreste cu un nivel ridicat de vitamina E.

2. Are proprietati antioxidante si antiinflamatoare

Diferitii compusi fenolici din uleiul de argan sunt probabil responsabili pentru majoritatea capacitatilor sale antioxidante si antiinflamatorii. Uleiul de argan este bogat in vitamina E, sau tocoferol, o vitamina solubila in grasimi care serveste ca un puternic antioxidant pentru a reduce efectele daunatoare ale radicalilor liberi.

Alti compusi prezenti in uleiul de argan, cum ar fi CoQ10, melatonina si steroli vegetali, joaca, de asemenea, un rol in capacitatea sa antioxidanta. Unele cercetari indica faptul ca uleiul de argan poate fi, de asemenea, aplicat direct pe pielea dvs. pentru a reduce inflamatia cauzata de leziuni sau infectii.

3. Poate reduce semnele imbatranirii pielii

Uleiul de argan a devenit rapid un ingredient popular pentru multe produse de ingrijire a pielii. Unele cercetari scot in evidenta faptul ca aportul dietetic de ulei de argan poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ.

De asemenea, poate sprijini repararea si intretinerea pielii sanatoase atunci cand este aplicata direct pe pielea dvs., reducand astfel semnele vizuale ale imbatranirii.

Unele studii umane arata ca uleiul de argan atat ingerat, cat si administrat direct, este eficient pentru cresterea elasticitatii pielii si a hidratarii la femeile aflate in postmenopauza.

4. Poate trata unele afectiuni ale pielii

Uleiul de argan a fost un remediu popular la domiciliu pentru tratarea afectiunilor inflamatorii ale pielii de zeci de ani, mai ales in Africa de Nord, de unde isi au originea arganii. Desi exista dovezi stiintifice limitate care sustin capacitatea uleiului de argan de a trata infectii specifice pielii, este totusi utilizat frecvent in acest scop.

Cu toate acestea, cercetarile actuale ne arata faptul ca uleiul de argan contine mai multi compusi antioxidanti si antiinflamatori, iar din acest motiv, pare sa trateze tesutul pielii. Retineti ca este nevoie de mai multe cercetari.

5. Poate hidrata pielea si parul

Acizii oleici si linoleici care constituie majoritatea continutului de grasimi din uleiul de argan sunt substante nutritive vitale pentru mentinerea pielii si parului sanatos.

Uleiul de argan este adesea administrat direct pe piele si par, dar poate fi eficient si atunci cand este ingerat. Intr-un studiu, atat aplicatiile orale cat si cele topice ale uleiului de argan au imbunatatit continutul de umiditate al pielii la femeile aflate in postmenopauza.

Desi nu exista nicio cercetare privind utilizarea specifica a uleiului de argan pentru sanatatea parului, unele studii indica faptul ca alte uleiuri vegetale cu un profil nutritional comparabil pot reduce capetele despicate si alte tipuri de deteriorare a parului.

6. Uneori folosit pentru tratarea acneei

Unele surse sustin ca uleiul de argan este un tratament eficient pentru acnee, desi nicio cercetare stiintifica riguroasa nu sustine acest lucru. Acestea fiind spuse, antioxidantii si compusii antiinflamatori ai uleiului de argan pot sustine roseata si iritarea redusa a pielii cauzate de acnee.

Uleiul poate contribui si la hidratarea pielii, ceea ce este important pentru prevenirea acnee. Daca uleiul de argan este eficient in tratarea acneei depinde probabil de cauza sa. Daca va luptati cu pielea uscata sau iritarea generala, uleiul de argan poate oferi o solutie. Cu toate acestea, daca acneea dvs. este cauzata de hormoni , uleiul de argan nu va oferi o usurare semnificativa.


View Comments
There are currently no comments.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.