Lanterna – scurta istorie

0 Shares
0
0
0

Lanterna – scurta istorieO lanterna este un istrument portabil, ce opereaza cu baterii si este folosit pentru iluminarea artificiala a spatiilor slab iluminate.

O unitate tipica este compusa din una sau mai multe baterii aranjate in linie in interiorul lanternei, intr-un compartiment special amenajat pentru acestea ce formeaza in acelasi timp si manerul lanternei.

Curgerea electricitatii de la baterii la bulbul luminos din capatul lanternei se face printr-un mecanism de tip swith, plasat de obicei intre baterii si celalalt capat.

Istorie.

Practic, sursele de lumina portabile au fost observate de multe ori de-a lungul istoriei. Tortele si lumanarile erau sursele timpurii de lumina portabila si acestea au inceput sa fie inlocuite cu lanternele o data cu revolutia industriala ce a adus si a implementat noi tehnologii cu aplicabilitate in electricitate, multe mecanisme miniaturizandu-se in acelasi timp.

Arderea lampilor, a tortelor sau lumanarilor era combinata de cele mai multe ori cu folosirea si arderea anumitor uleiuri animale si minerale.

Totusi, nu s-a folosit niciodata curentul electric pentru crearea luminilor portabile, pana in secolul XIX, asta si datorita faptului ca aplicabilitatile acestuia nu era cunoscute in acea perioada. Bateriile moderne sau cel putin conceptul acestora, folosit si in ziua de astazi au fost create in 1898 de catre Joshua Lionel Coven, care era in acea perioada proprietarul American Eveready Battery Company.

Acesta a dezvoltat o idee pentru lumini decorative care a dezvoltat mai departe conceptul in sine. Produsul original era compus dintr-un tub de metal cu un bulb luminos si o baterie.

Mai departe, Joshua a transmis ideea unuia dintre angajatii sai de la departamentul vanzari si anume Conrad Hubert. Acesta a transformat conceptul in primul prototip de flashlight (lanterna) pe care avea sa-l cunoasca lumea.

In ultima suta de ani, avansurile tehnologice si noile descoperiri din domeniul electricitatii, au condus la aparitia a sute de tipuri de lanterne cu sute de stiluri diferite si functionalitati.

De exemplu, bateriile sunt produse acum cu acumulatori reincarcabili, ce pot fi folositi de foarte multe ori, fara a mai fi nevoie sa cumparati de fiecare data baterii pentru a folosi lanterna.

Alte tipuri de lanterna sunt concepute special pentru lucrul sub apa sau in conditii meteorologice grele, in fum, in conditii de temperatura foarte ridicata, etc.

Design-ul laternei comune este in esenta simplu. Acesta este compus in general dintr-un tub lung ce contine bateriile sau acumulatorii necesari, terminat cu un capat ce gazduieste becul (bulbul luminos).

Tubul tine loc in majoritatea cazurilor si de maner, dar pot exista design-uri diferite, mai ales in cazul lanternelor de dimensiuni mai mari. Acest tip de lanterne opereaza cu baterii standard si sunt concepute pentru uzul normal, nefiind pretate activitatilor cu caracter special.

Cele speciale sunt proiectate pentru mod de folosire industrial si sunt construite sa reziste mult mai mult, din materiale durabile si rezistente in timp.

Lanternele foarte stralucitoare sunt folosite de catre politie si armata, pompieri sau alte forte speciale. Pentru lanterne profesionale de cea mai buna calitate, intrati pe Lanterne.Ro.

0 Shares
You May Also Like