Ce inseamna gazduire web sau webhosting?

0 Shares
0
0
0

Ce inseamna gazduire web sau webhosting?Orice site e compus din mai multe fisiere pe care trebuie sa le tinem pe servere ce au acces la internet pentru ca acestea sa poata fi accesate si de alti utilizatori ai internetului.

In functie de limbajul utilizat de site-ul ca urmeaza sa fie gazduit pe un sever acesta va trebui sa si interpreteze acest limbaj inainte ca site-ul sa fie afisat utilizatorilor. In cazul in care este vorba despre un site dinamic veti avea nevoie de servere pe care progrmele utilizate sa fie configurate si instalate pentru a putea fi citite.

Un server pentru gazduire se poate face si acasa utilizand propriul calculator daca avem un internet stabil la dispozitie si niste programe de server desi se recomanda sa cumparam hosting pentru ca ne vor fi oferte conditii mult mai bune pentru  modul de functionare a site-ului.

Daca nu stiti la ce firma de hosting sa apelati va recomandam ItExclusiv. Firmele care ofera hosting ofera si servere care merg pe anumite sisteme de operare si limbaje cu ajutorul carora se face interpretarea site-ului sau anumitor baze de date.

Pe aceste servere pot fi instalate foarte usor site-uri pentru comert online sau forumuri. In general pachetul de hosting include si un panou de control numit Control Panel din care poate fi configurat mult mai usor tot site-ul: se pot adauga si edita subdomeniile, emailurile, bazele de date, se pot accesa fisierele si imaginile, se pot configura programele server si si pot instala scripturi CMS mult mai usor decat in absenta acestui Control Panel.

Sunt mai multe tipuri de gazduire web. Shared web hosting este tipul de hosting in care fisierele de pe mai multe site-uri sunt pe acelasi server. Site-urile consuma impreuna resursele sistemului si este cel mai des utilizat tip de web hosting.

Este recomandat sa utilizati aces tip de gazduire pentru site-uri care nu vor consuma foarte multe rsurse cum ar fi micile site-uri de prezentare, magazinele medii si mici.

Reseller web hosting este un tip de hosting in care cel care detine contul de gazduire vinde resursele din sistem unor alte parti. Acest tip de hosting este specific companiilor care se ocupa de web design sau dezvoltare web.

Gazduirea pe VPS este aproximativ la fel cu gazduirea shared cu singura exceptie ca resursele vor fi mai mari si impartirea lor se va face pe baza ip-ului, porturilor sau numelor.

Gazduirea pe servere dedicate este tipul de hosting in care firmele va ofera pentru a fi inchiriate servere intregi si clientul va avea un control total asupra serverului iar modul de alocare si distribuire a resurselor ii vor apartine in totalitate.

Un server pe care se face gazduirea are un OP care se poate accesa de pe internet. Domeniul este numele care urmeaza sa fie atribuit unui site in locul IP-ului detinut de serverul de gazduire. De asemenea domeniul va avea si o extensie de forma .org, .com, .biz, etc sau prescurtarea statului in care se afla site-ul precum .ro, .au, .hu, etc.

Pe internet sunt si servere DNS care vor tine minte un IP al domeniului in cache si ori de cate ori accesam respectivul nume ne va indruma spre adresa IP a acelui domeniu.

0 Shares
You May Also Like