Anvelope vara, anvelope iarna, anvelope all season – conduceti in siguranta

0 Shares
0
0
0

E un lucru pe care il observam adesea – oamenii tind sa nu se mai gandeasca la starea anvelopelor lor pana cand nu se intampla ceva care sa-i angreneze in realitate.

Uneori, asta inseaman sa stati pe marginea drumului asteptand ajutor sau asistenta rutiera, iar alteori se pot intampla consecinte mai grave. Iata cateva lucruri de retinut pentru siguranta anvelopelor (Anvelope vara, anvelope iarna, anvelope all season).

– Verificati periodic presiunea in anvelope. Acest lucru este foarte important. In timp, anvelopele masinii dumneavoastra vor pierde aer prin valva, iar o anvelopa necorespunzatoare din acest punct de vedere va afecta economia de combustibil din cauza rezistentei adaugate la rulare.

Anvelopele cu presiune slaba afecteaza menavrabilitatea si genereaza caldura suplimentara ce le poate scurta durata de viata. Verificati presiunea in anvelope cel putin o data pe luna.

Asigurati-va ca verificarea se face atunci cand anvelopele sunt reci si umflati-le conform specificatiilor producatorului. Nivelul de umflare a anvelopelor poate fi identificat pe autocolant, sub capota sau pe capacul rezervorului de combustibil.

– Nu mixati anvelopele. Daca aveti o anvelopa care are probleme si nu va puteti permite sa schimbati toate cele patru anvelope atunci macar asigurati-va ca cea pe care o cumparati are aceeasi dimensiune si model de rulare cu restul. De preferinta sa fie chiar aceeasi marca.

Cel mai bine este sa inlocuiti toate cele patru anvelope simultan sau cel putin in perechi (doua). Daca folositi anvelope de dimensiuni diferite si stiluri diferite atunci pot aparea probleme de manevrabilitate – masina nu merge bine si nu o puteti controla bine.

– Rotiti anvelopele in mod regulat. Nicio masina nu are distribuie uniforma a greutatii din fata si din spate, iar anvelopele din fata vor fi intotdeauna supuse unei uzuri mai mari din cauza fortelor de virare si de franare. Schimbarea pozitiilor anvelopelor asigura o uzura mai uniforma si o durata lunga de viata.

Anvelopele ar trebui rotite la intervale de 8000 km – pentru ca schimbul de ulei ar trebui sa pice in jurul aceluia interval, este destul de usor sa le programati pe ambele la o singura verificare.

– verificati adancimea benzii de rulare a anvelopei. 2/32″ este considerata a fi adancimea minima a benzii de siguranta in majoritatea tarilor. Conform legislatiei UE adancimea benzii de rulare ar trebui sa fie de minim 1.6 mm (in cazul anvelopelor de iarna minim 4 mm).

Iata o modalitate usoara de a verifica acest lucru: puteti cumpara un instrument de masurare a adancimii benzii de rulare. Costa putin si il gasiti la service sau intr-un magazin de piese auto.

– Verificati starea anvelopelor (gradul de uzura). Uitati-va atent daca anvelopele prezinta semne grave de uzura sau obiecte straine. Examinati-le indeaproape pentru uzura uniforma si dati cu mana pe suprafata benzii de rulare pentru a vedea daca exista denivelari. Aceste lucruri pot insica probleme de aliniere sau suspensie.

Nu lasati anvelopele sa fie inca un lucru de ingrijorare atunci cand duceti sau aduceti copiii de la scoala. Aveti intrebari sau simtiti ca este momentul sa va schimbati anvelopele vechi care prezinta anumite semne de uzura? Atunci noi va putem ajuta. Pe Anvelope Astral gasiti anvelopele de care aveti nevoie – de vara, de iarna, all season.

0 Shares
You May Also Like