Cum functioneaza turbo?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza turbo?
Turbocompresorul este un termen familiar atunci cand vorbesti despre masini de curse si vehicule sport de inalta performanta. De asemenea, nu sunt neobisnuite sa se gaseasca in motoarele diesel mai mari.

Un turbo sau o turbosuflanta este un dispozitiv care poate spori puterea unui motor fara a-i adauga greutatea. Cum functioneaza un turbosuflanta si face posibil acest lucru? Si ce caracteristici le-au facut atat de populare? Veti descoperi in continuarea acestui articol, cele mai bune raspunsuri privind aceste intrebari despre turbosuflanta.

Ce este un turbocompresor?

Oamenii din anii ’80 sunt probabil sa cunoasca mai bine cuvantul “turbo”, deoarece a fost aplicat la o multime de produse la acea vreme, precum turbo skateboard-uri, turbo de ras si multe alte lucruri. Dar acest lucru nu a revolutionat industria auto.

Un turbocompresor este o masina de inductie fortata actionata de turbina care imbunatateste eficienta si puterea de iesire a unui motor cu combustie interna prin aducerea de aer suplimentar in camera de ardere.

Daca vi se pare un pic complicat sa intelegeti cum functioneaza un turbo, atunci uitati-va la un motor rulat de un amestec de combustibil si aer. Cand un turbocompresor aduce mai mult aer in camera, acesta se amesteca cu mai mult combustibil, rezultand astfel mai multa putere.

Cum functioneaza un turbo? Principiul de lucru explicat

Principiul de lucru al unui turbocompresor este aproape similar cu un motor cu jet. Un motor cu jet mananca aerul rece prin partea sa din fata, il impinge intr-o camera pentru a se amesteca si arde cu combustibil, apoi evacueaza aerul fierbinte prin partea din spate.

Cand aerul fierbinte paraseste motorul, infasoara o turbina care conduce la randul sau o pompa de aer sau un compresor situat in partea frontala a motorului. Acesta impinge aerul in motor si permite o ardere corespunzatoare a combustibilului.

Cum functioneaza un turbo intr-un motor auto? Se aplica aproape acelasi principiu al unui motor cu jet. Are doua parti principale – o turbina si un compresor. Cand o parte se invarte, cealalta se roteste si cu ea, deoarece sunt legate intre ele. Gazele de esapament izbucnesc din motor atunci cand combustibilul arde in interiorul camerei de ardere.

Gazele coboara intr-un tub si vanta turbina, care se roteste cu viteze semnificativ mari si face ca compresorul (care este de fapt o turbina in sens invers) sa se roteasca. Acest lant de actiune sifoneaza mai mult aer in cilindrul motorului, permitand sa arda mai mult combustibil si sa produca mai multa putere in fiecare secunda.

Se poate pune intrebarea ca de ce nu turbocompresoarele sunt supraincalzite, in ciuda temperaturilor extreme si a presiunii uriase. Raspunsul este, prezenta unui intercooler. Exista un intercooler in fiecare turbocompresor care raceste aerul cald evacuat. Sistemul de racire cu ulei are grija de turbo si nu il lasa sa se supraincalzeasca.

Aproape toate masinile moderne cu motoare pe motorina au turbocompresoare, deoarece motoarele diesel sunt mai dure decat unitatile pe benzina si au admisii mai simple.

Cum functioneaza un turbocompresor?

Pentru a explica pe scurt, procedurile pas cu pas despre modul in care functioneaza un turbo sunt:

  1. Aerul rece intra in intrarea aerului motorului si se indreapta spre compresor.
  2. Ventilatorul compresorului ajuta la aspirarea aerului.
  3. Compresorul stoarce si incalzeste aerul care intra si il sufla din nou.
  4. Aerul cald si comprimat de la compresor trece prin schimbatorul de caldura, care il raceste.
  5. Aerul racit, comprimat intra in admisia de aer a cilindrului. Oxigenul suplimentar ajuta la arderea combustibilului in cilindru intr-un ritm mai rapid.
  6. Deoarece cilindrul arde mai mult combustibil, produce energie mai rapid si poate trimite mai multa putere rotilor prin piston, arbori si angrenaje.
  7. Gazul uzat din cilindru iese prin orificiul de evacuare.
  8. Gazele de evacuare fierbinti care trec prin ventilatorul turbinei o fac sa se roteasca cu viteza mare.
  9. Turbina de filare este montata pe acelasi ax cu compresorul (prezentat aici ca o linie portocalie palida). Deci, pe masura ce turbina se invarte, compresorul se invarte si el.
  10. Gazul de evacuare paraseste masina, risipind mai putina energie decat altfel.

Care sunt avantajele turbocompresorilor?

Puterea suplimentara este cu siguranta punctul principal de vanzare al turboalimentatorilor, dar nu este singurul beneficiu pe care il ofera. Un alt avantaj lucrativ este eficienta combustibilului. Un motor turbo foloseste mult mai putin combustibil pentru a produce aceeasi putere in comparatie cu motoarele standard.

Acesta este motivul pentru Ford sa foloseasca un motor turbo de 1,0 litri in locul motorului pe benzina de 1,6 litri in unele dintre modelele lor. In mod similar, veti vedea un motor turbo cu 4 cilindri in loc de 6 cilindri si un V6 turbo inlocuind un V8 in multe modele noi.

Masinile cu turbocompresie sunt de fapt mai bune decat vehiculele standard pe benzina, deoarece folosesc mai putin combustibil si ard mai mult ulei pentru a provoca mai putin poluarea aerului.

Un alt beneficiu al utilizarii turbocompresoarelor este faptul ca acestea permit motorului sa produca mai mult cuplu la raza de rotatie inferioara, ceea ce ofera o masina cu un avantaj in timp ce conduceti in jurul orasului. Cuplul suplimentar este util pentru a prinde cu usurinta golurile.

Un alt avantaj primitor al motoarelor turbo este natura lor linistita. Amortizeaza sunetul de admisie si permit unei masini sa mearga pe strazi fara sa scoata sunete enervante.

0 Shares
You May Also Like