Avantajele si dezavantajele masinilor electrice in sezonul rece

0 Shares
0
0
0

Avantajele si dezavantajele masinilor electrice in sezonul receDupa cum bine stim, sezonul rece are un efect negativ asupra majoritatii obiectelor care sunt nevoite sa stea afara atat pe timpul zilei cat si pe timpul noptii. Inca de prin noiembrie, fiecare sofer incepe sa isi pregateasca masina pentru temperaturile scazute, pentru zapada, ger si carosabil inghetat.

La fel trebuie sa procedeze si cei care au optat pentru o masina electrica. In afara de grija in ceea ce priveste statiile de incarcare vehicule electrice, multi se intreaba cum se comporta acestea pe timpul iernii.

Cu siguranta daca vei intreba o persoana care nu prefera acest tip de masina sau care chiar este total impotriva unui asemenea vehicul, aceasta va pretinde ca masina electrica nu functioneaza deloc bine in conditiile vitrege ale anotimpului rece.

Eu insa, care ma consider total impartial am sa iti spun ca nu este deloc adevarata afirmatia enuntata mai sus. Toate echipamentele electrice vor functiona la capacitate maxima, chiar si in conditii de temperatura scazuta. Singura insuficienta care poate aparea este la nivelul autonomiei bateriei, aceasta se poate descarca mai usor decat in sezoanele cu temperaturi normale.

Avantajele masinilor electrice pe timpul iernii

Chiar si in conditii meteo vitrege, masinile electrice reprezinta o investitie care merita facuta, atat pentru protectia mediului inconjurator, cat si pentru confortul personal. Sa vedem punctual, cateva dintre avantajele unei masini electrice pe timp de iarna:

  1. Sistemele electronice de control al tractiunii si stabilitatii functioneaza mult mai bine cu un motor electric – asta pentru ca acestea pot fi controlate mult mai precis. Practic, asta inseamna ca in timp ce o masina normala ar ramane blocata intr-un mic banc de zapada, o masina electrica, are suficienta putere incat sa treaca prin acesta. Iar in cazul in care bancul este totusi prea mare si masina nu poate trece prin el, poti sa blochezi roata si astfel sa ii dai o alta directie.
  2. Nu mai trebuie sa astepti pana se incalzeste motorul, pentru a se incalzi interiorul masinii – doar pornesti masina si caldura incepe sa vina instant. Scaunele si volanul incalzite cu care sunt dotate aceste tipuri de masini, fac aceasta experienta una si mai luxoasa si pretentioasa. Cu ajutorul scaunelor si volanului incalzit vei reduce necesitatea de caldura pentru interiorul masinii.
  3. Diametrul mare al rotii – centrul de greutate redus si balanta de greutate fac ca manevrabilitatea si tractiunea unei masini electrice sa fie mai bune. Transmisia pe roti previne deraparea si este la fel de sigura ca tractiunea integrala. Adaugarea anvelopelor de iarna transforma orice masina electrica intr-un monstru ce distruge zapada.

Dezavantajul masinilor electrice pe timpul iernii

In anotimpul rece, atat datorita temperaturilor scazute de afara, cat si nevoii de a incalzi interiorul masinii, autonomia bateriei masinii electrice poate avea de suferit. Dar acest dezavantaj nu putem spune ca este prezent numai in cazul vehiculelor electrice, de asemenea si masinile obisnuite intampina aceasta problema atunci cand temperaturile de afara scad considerabil.

Asadar, acest dezavantaj nu reprezinta tocmai un dezavantaj care este specific doar pentru masinile electrice ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ne destabilizeze in decizia de a cumpara un astfel de vehicul.

Iar grija soferilor in ceea ce priveste statiile de incarcare vehicule electrice poate fi un considerent destul de nesemnificativ, avand in vedere ca din ce in ce mai mute statii de incarcare sunt instalate atat in orasele mari, cat si pe autostrazi sau in orasele mai mici.

0 Shares
You May Also Like