In depozite vom avea nevoie in primul rand de rafturi metalice. Formarea si mentinerea unor stocuri de marfa in activitatile comerciale este un fenomen necesar dar si inevitabil, pentru ca fara stocuri nu va putea sa existe circulatia marfurilor.
Nevoia obiectiva de a face stocuri de marfuri determina si nevoia de a avea depozite pentru marfa. Existenta acestor stocuri precum si a depozitelor pentru pastrarea acestora este determinata si de particularitatile de productie, de consumul si de circulatia marfurilor precum si de cum sunt dispuse caile de transport.
Factorii tipici circulatiei marfurilor sunt aceia care fac necesara existenta unor depozite de marfa sunt urmatorii.
Transformarea sortimentelor de productie in sortimente comerciale, este o operatiune care se va realiza in depozite cu ajutorul unor intrari succesive de marfa de la mai multi furnizori.
Aprovizionarea periodica pentru magazine si a populatiei cu marfuri face sa fie necesara existenta unor stocuri de marfa care in general sunt pastrate in depozite.
Caracteristicile din comertul modern, permit primirea marfurilor in depozit, in cantitati destul de mari, de la furnizori si livrarea lor in cantitati mai mici catre reteaua pentru desfacerea cu amanuntul.
Particularitatile precum si nevoia de eficientizare a activitatii de transport care va determina si discontinuitate in aprovizionare, obliga la asigurarea unor stocuri pentru o desfasurare continua a activitatii de productie sau a activitatii comerciale.
Existenta rezervelor de stat necesita stocarea marfurilor ce ies din sfera de productie dar care intra in zona de desfacere. Depozitele vor indeplini in situatia aceasta o functie necesara.
Pastrarea tuturor produselor in timpul existentei lor este o preocupare permanenta mai ales in prezent in momentul in care circulatia marfurilor are o mare amploare. Este nevoie de mai multe metode de organizare si de mai multe metode tehnice cu ajutorul carora sa fie preintampinata degradarea produselor.
Pastrarea acestor marfuri este intalinita si la producatori dar si la beneficiari. Elementele de baza care fac parte din acest proces sunt depozitele.
Aceste depozite se definesc drept verigi de structura dintr-o uitate care are utilaje, instalatii si dispozitive specifice, care sa fie destinate pentru operatiile de pastrare si eliberare a marfurilor conform cu destinatiile lor.
Notiunea de depozite poate sa aiba un inteles larg dar si unul ceva mai restrans. Prin depozit putem sa intelegem si o unitate comerciala si operativa care este subordonata unor enitati economice si organizatorice, si care indeplineste functii ce au legatura cu primirea, pastrarea, acumularea si livrarea unor marfuri.
Operatiunile pentru vanzare cumparare a marfurilor care vor trece prin depozit se fac de partea comerciala de care va depinde un anumit depozit. In sens restrans ideea de depozit, poate sa reprezinte si un sistem cu incaperi si alte tipuri de constructii, care sunt dotate cu utilaje si cu instalatii adecvate pentru a efectua operatiuni de receptionare, de stocare si de livrare a produselor.
Intreprinderile care au depozite au si o mai mare capacitate prin care produsele pot sa devina disponibile la locul si in momentul solicitarii clientului.
Daca sunt amplasate in mod corect depozitele vor micsora timpul de livrare. Transportul in cantitate mare este mai ieftin decat transportul pentru cantitatile mici.