Elastografia mamara, care mai este cunoscuta si sub denumirea de sonoelastografie, este o procedura neinvaziva, neiradianta si complet nedureroasa, care poate depista cancerul la san. Pentru aceasta metoda ecografica de investigare a afectiunilor mamare, opteaza femeile care varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani.
Sonoelastografia este o metoda mai noua de diagnostic, si este complementara ecografiei clasice dat fiind faptul ca ofera informatii in plus in ceea ce priveste duritatea, structura sau elasticitatea leziunilor. Se poate efectua aceasta procedura in cadrul unui control ecografic de rutina.
Femeile care opteaza pentru elastografie Cluj Napoca, trebuie sa afle ca o asemenea procedura dureaza intre 20 si 30 de minute, si diferentiasa tumorile beligne de tumorile maligne. Procedura are o acuratete de 90%.
Se recomanda o elastografie mamara pentru ca astfel nu mai este necesara o biopsie sau chiar o interventie chirurgicala inutila. De-asemenea, este important de mentionat faptul ca elastografia mamara poate fi efectuata chiar si de catre femeile gravide, dar si de catre femeile care se afla in perioada de alaptare.
Elastografia mamara ar fi indicat sa fie efectuata anual, aceasta fiind considerata parte a unui control de rutina in ceea ce priveste prevenirea cancerului la san.
De ce este importanta sonoelastografia mamara?
Dupa cum spuneam, aceasta elastografie mamara poate depista cancerul la san inca din fazele incipiente ale bolii. In cazul in care este depistat in fazele incipiente, cancerul la san se poate vindeca.
Sonoelastografia masoara elasticitatea tumorilor mamare, iar cu o acuratete de 90%, face diferenta intre tumorile canceroase si cele necanceroas. Procedura dupa cum spuneam, depisteaza cancerul la san in fazele sale incipiente, atunci cand inca poate fi vindecat.
Care sunt principalii factori de risc ai cancerului la san?
- Avorturile multiple;
- Obezitatea;
- Menopauza tarzie;
- Fumatul;
- Primigesta peste 30 ani;
- Menarha precoce;
- Alimentatie bogata in grasimi (unt/smantana/carne de porc), acestia stimuland secretia de estrogeni;
Ce presupune procedura?
Un modul special care permite masurarea rapida a elasticitatii zonei mamare de interes, este incorporat in softul unui ecograf conventional. Procedura se bazeaza pe principiul ca majoritatea tumorilor canceroase (tumori maligne), sunt mai putin elastice si mai dure in comparatie cu tumorile necanceroase (tumori benigne), sau cu tesutul mamar din jur. Sonoelastografia are acelasi mod de realizare precum ecografia mamara.
Cand este recomandata procedura?
Aceasta procedura poate fi efectuata la orice varsta pentru depistarea si monitorizarea afectiunilor mamare. Chiar si femeile de peste 40 de ani pot opta pentru elastografie Cluj Napoca, aceasta metoda fiind una complementara a mamografiei.
Care sunt avantajele sonoelastografiei?
Fara doar si poate, cel mai important avantaj al acestei proceduri este ca nu iradiaza sanul, la fel cum se intampla in cazul mamografiei de exemplu. Din acest motiv, sonoelastografia poate fi repetata frecvent, pentru ca nu exista efecte secundare ale iradierii. In plus, procedura nu este dureroasa.
Trebuie precizat insa ca daca este aplicata procedura ca si metoda de diagnosticare are unele limitari, iar un dezavantaj este ca datorita presiunii aplicate asupra sanului, sunt influentate si imaginea elastografica, dar si scorul de elasticitate.
In momentul in care pentru a se stabili un diagnostic sunt utilizate scorurile de elasticitate, imaginile rezultate in urma aplicarii unei presiuni crescute, poate duce la o diagnosticare gresita. Din acest motiv, pentru obtinerea imaginilor si a scorurilor cat mai nealterate, este necesar ca presiunea aplicata sa fie usoara si constanta asupra sanului.