Ce este electricitatea statica?

0 Shares
0
0
0

Ce este electricitatea statica?Sunteti in cautare de materiale sau tablouri si accesorii electrice? Vezi site Electroglobal. Electroglobal.ro este firma care va ofera o gama variata de astfel de materiale electrice, servicii conexe si suport tehnic. Prin urmare, nu mai sta pe ganduri, intra si vezi site Electroglobal.

Atunci cand un fulger ajunge la sol, asistam la o demonstratie brusca si foarte vie a puterii pe care o are electricitatea statica (energia electrica care este adunata intr-un singur loc).

Cei mai multi dintre noi stiu ca energia statica se acumuleaza atunci cand frecam lucrurile unele de altele, cu toate ca aceasta nu reprezinta o explicatie satisfacatoare. Ce se intampla atunci cand frecam lucruri astfel incat sa se produca un fenomen electric?

Cu toate ca fulgerul reprezinta un exemplu spectaculos de electricitate statica, acesta nu este ceva ce putem valorifica. Insa, exista numeroase locuri in care electricitatea statica este incredibil de utila; de la imprimantele cu laser si copiatoare la centralele electrice, energia statica poate fi intr-adevar fantastica.

Deci, haideti sa aruncam o privire mai atenta la ceea ce este si cum functioneaza electricitatea statica.

Ce este electricitatea statica?

Noi tindem sa luam energia electrica asa cum este ea: este usor sa uitam ca birourile, casele si fabricile au fost alimentate in acest mod curat si convenabil numai de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

In timpul secolului al XIX-lea s-a intamplat ca pionieri precum Alessandro Volta, Michael Faraday, Joseph Henry si Thomas Edison sa-si dea seama de multe din secretele electricitatii, cum sa o produca si cum sa o faca sa realizeze lucruri utile.

Inainte de asta, electricitatea era, in mare masura, o curiozitate. A fost foarte interesant pentru oamenii de stiinta sa studieze si sa se „joace” cu aceasta, dar nimic mai mult. In acele timpuri, oamenii isi incalzeau casele si gateau folosind sobe alimentate cu lemn sau carbuni si isi luminau casele cu lumanari si lampi cu gaz.

Nu existau lucruri precum radiouri sau televizoare, cu atat mai putin telefoane mobile si calculatoare. „Energia electrica moderna”, care alimenteaza totul, de la telefonul din buzunar la metroul cu care ne deplasam la locul de munca sau la scoala este ceea ce numim energie electrica de curent sau, mai simplu, curent electric.

Energia calatoreste prin firul de metal din locul unde este produsa (orice, de la o centrala electrica gigantica la o baterie mica) catre lucrul pe care il alimenteaza (de obicei, un motor electric, un element de incalzire sau o lampa).

Curentul electric este tot timpul in miscare, transportand energia dintr-un loc in altul. Inainte de secolul al XIX-lea, singurul tip de energie electrica de care oamenii stiau sau pe care acestia incercau sa o foloseasca era energia statica.

Grecii antici au inteles ca lucrurilor li se putea da o incarcatura electrica statica, prin simpla frecare, insa nu aveau nicio idee ca aceeasi energie putea fi folosita pentru a genera lumina sau pentru a alimenta masini.

0 Shares
You May Also Like