Ce este o cupă menstruală? Avantaje, utilizare și sfaturi

0 Shares
0
0
0

Cupa menstruală este o alternativă ecologică și economică la tampoanele și absorbantele igienice tradiționale, folosită pentru a gestiona sângerarea menstruală. Acest dispozitiv, care a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, este fabricat din silicon medical sau cauciuc moale și este conceput pentru a fi introdus în vagin pentru a colecta sângele menstrual.

Ce este o cupă menstruală?

Cupa menstruală, cunoscută și sub numele de cupă menstruuală sau cupă de sânge, este un recipient flexibil și reutilizabil folosit pentru a colecta sângele menstrual în timpul perioadelor menstruale. Este de obicei fabricată din silicon medical sau cauciuc moale, ceea ce o face sigură și confortabilă pentru utilizare. Cupa menstruală are o formă de clopot sau de pahar mic și este introdusă în vagin pentru a aduna sângele menstrual. Poți vedea detalii și în pagina Ce este cupa menstruală.

Avantajele utilizării unei cupe menstruale:

 • Ecologică: Una dintre cele mai mari avantaje ale cupelor menstruale este impactul lor redus asupra mediului. Sunt reutilizabile și pot fi folosite timp de ani de zile, ceea ce reduce  semnificativ cantitatea de deșeuri menstruale produse.
 • Economisire financiară: Deși investiția inițială poate părea mai mare decât cumpărarea constantă a tampoanelor sau absorbantelor, pe termen lung, cupa menstruală este mult mai economică, deoarece nu trebuie să achiziționați produse menstruale lună de lună.
 • Reducerea riscului de iritații: Cupa menstruală este fabricată din materiale sigure și non-iritante, ceea ce reduce riscul de iritații sau alergii în comparație cu absorbantele sau tampoanele care pot conține substanțe chimice sau parfumuri.
 • Confort și discreție: Cupa menstruală poate fi purtată pentru o perioadă mai lungă de timp în comparație cu tampoanele sau absorbantele, ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă schimbați la fel de des. De asemenea, nu există riscul scurgerilor neașteptate sau al mirosurilor neplăcute.
 • Reducerea riscului de sindromul șocului toxic (TSS): TSS este o afecțiune rară, dar gravă, asociată cu utilizarea tampoanelor. Cupele menstruale au un risc mai mic de a cauza TSS, deoarece nu absorb atât de mult sânge și nu sunt asociate cu uscarea excesivă a mucoasei vaginale.

Cum se utilizează o cupă menstruală:

 • Spală-ți mâinile: Începe întotdeauna cu spălarea mâinilor pentru a preveni contaminarea cu bacterii.
 • Pliază sau rulează cupa: Alege metoda de pliere a cupei care ți se potrivește cel mai bine. Cupele menstruale pot fi pliate în mai multe moduri, precum plierea în formă de C, plierea în formă de S sau plierea în două.
 • Ghidează cupa în vagin: Așează cușca introductoare a cupei în vagin și împinge ușor până când cupa menstruală ajunge în poziție corectă. Ea ar trebui să stea în partea de jos a vaginului, sub colul uterin.
 • Asigură-te că este etanșă: Verifică dacă cupa este bine etanșată în vagin, adică nu permite scurgeri de sânge. Poți face acest lucru simțind dacă pereții cupului sunt întinși în jurul deschiderii cervicale.
 • Golește și spală regulat: Cupele menstruale pot fi purtate pentru până la 12 ore, în funcție de cantitatea de sânge. După acest interval de timp, scoate cupa, golește conținutul în toaletă, spală cupa și reintroduce-o.
 • Curățare și sterilizare: La sfârșitul fiecărei perioade, curăță bine cupa menstruală cu apă caldă și săpun neutru sau cu un produs special pentru curățarea cupei. Pentru sterilizare, poți fierbe cupa în apă timp de câteva minute sau poți folosi tablete de sterilizare speciale.

Sfaturi utile pentru utilizatorii de cupe menstruale:

 • Alege dimensiunea potrivită: Cupele menstruale vin în diferite dimensiuni pentru a se potrivi diferitelor tipuri de corpuri și fluxuri menstruale. Asigură-te că alegi dimensiunea potrivită pentru tine.
 • Învață să introduci și să scoți corect cupele: Inițial, introducerea și scoaterea cupei menstruale poate părea dificilă. Cu puțină practică, vei deveni mai confortabilă cu procesul.
 • Nu te descuraja la început: Folosirea cupei menstruale poate necesita timp pentru a te adapta complet. Nu te descuraja dacă ai dificultăți la început. Cu răbdare și practică, vei deveni mai confortabilă cu utilizarea lor.
 • Verifică siguranța cupei: Asigură-te că cupa menstruală pe care o folosești este făcută din materiale sigure pentru sănătate și respectă toate recomandările de întreținere.
 • Consultă un medic dacă ai probleme: Dacă experimentezi disconfort sau durere persistentă în timpul utilizării cupei menstruale, consultă un medic sau un specialist în sănătatea femeilor.

Cupa menstruală este o alternativă populară și ecologică la produsele de igienă menstruală tradiționale. Cu o utilizare corectă și îngrijire adecvată, cupa menstruală poate fi o opțiune convenabilă și economică pentru gestionarea sângerării menstruale. Este important să alegi dimensiunea potrivită și să înveți cum să o folosești corect pentru a beneficia de toate avantajele sale.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like