7 mituri despre ingrijirea orala demontate

0 Shares
0
0
0

Stomatologia este un domeniu inconjurat de numeroase mituri si conceptii gresite. Desi aceste idei pot parea inofensive, ele pot influenta negativ sanatatea orala, iar specialistii de la dentplus.com.ro sunt de parere ca vizitele regulate la stomatolog si informarea adecvata te ajuta sa scapi de idei preconcepute si sa iti protejezi sanatatea orala. Afla mai jos care sunt cele mai comune mituri despre stomatologie, dar si cum te poti bucura de o ingrijire orala adecvata.

Mitul 1. „Daca dintii mei nu dor, inseamna ca sunt sanatosi”

Realitate. Lipsa durerii nu inseamna intotdeauna ca dintii sunt sanatosi. Multe afectiuni dentare, cum ar fi cariile sau bolile gingivale, pot evolua fara simptome evidente pana intr-un stadiu avansat. De asemenea, fracturile minore ale dintilor, eroziunea smaltului sau leziunile mici ale gingiilor pot fi nedureroase, dar se pot agrava in timp.
De aceea, este esential sa mergi in mod regulat la controale stomatologice. Medicii dentisti pot detecta problemele in fazele incipiente, inainte ca acestea sa devina dureroase si sa necesite tratamente complexe.

Mitul 2. „Albirea dintilor imi distruge smaltul”

Realitate. Albirea profesionala a dintilor, efectuata sub supravegherea unui stomatolog, este o procedura sigura si eficienta, care nu dauneaza smaltului. Procedurile moderne de albire utilizeaza agenti de albire care patrund in smalt pentru a elimina petele fara a-l deteriora. Cu toate acestea, folosirea excesiva a produselor de albire acasa, fara recomandarea unui specialist, poate duce la sensibilitate si la probleme ale gingiilor.

Mitul 3. „Plombele din amalgam sunt periculoase, deoarece contin mercur”

Realitate. Desi plombele din amalgam contin mercur, numeroase studii au aratat ca acestea sunt sigure pentru utilizare. Mercurul din amalgam este combinat cu alte metale pentru a crea un compus stabil, care nu elibereaza mercur in organism in cantitati periculoase. Totusi, din motive estetice si din dorinta de a evita metalele, multi pacienti si stomatologi prefera acum plombele din materiale compozite, care sunt la fel de eficiente si mai discrete.

Mitul 4. „Nu e nevoie sa tratez dintii de lapte, pentru ca vor cadea oricum”

Realitate. Dintii de lapte joaca un rol crucial in dezvoltarea sanatatii orale a copilului. Ei ajuta la mentinerea spatiului pentru dintii permanenti si contribuie la dezvoltarea corecta a vorbirii si a masticatiei. Problemele netratate ale dintilor de lapte, cum ar fi cariile, pot cauza durere, infectii si pot afecta dezvoltarea dintilor permanenti. Tratamentul corespunzator al dintilor de lapte este esential pentru sanatatea orala pe termen lung a copilului.

Mitul 5. „Folosirea atei dentare poate crea spatii intre dinti”

Realitate. Folosirea atei dentare nu creeaza spatii intre dinti. Dimpotriva, ata dentara ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si la prevenirea acumularii placii bacteriene. Placa bacteriana si resturile alimentare care raman intre dinti pot duce la inflamarea gingiilor si la formarea tartrului, care, in timp, poate duce la retragerea gingiilor si la aparitia spatiilor intre dinti. Utilizarea regulata a atei dentare, alaturi de periajul zilnic, este esentiala pentru prevenirea acestor probleme.

Mitul 6. „Periajul puternic curata mai bine dintii”

Realitate. Periajul puternic poate face mai mult rau decat bine. Desi multi oameni cred ca periajul puternic al dintilor este mai eficient si ca aplicarea unei presiuni mari in timpul periajului asigura o curatare mai buna a dintilor, acest mit poate duce la probleme serioase de sanatate orala, inclusiv deteriorarea smaltului si retragerea gingiilor.

Mitul 7. „Guma de mestecat poate inlocui periajul dentar”

Realitate. Guma de mestecat nu poate inlocui periajul dentar si nu poate asigura o igiena orala adecvata. Desi guma de mestecat fara zahar poate avea beneficii pentru sanatatea orala, aceasta nu poate inlocui periajul dentar regulat si folosirea atei dentare.

Concluzie

Miturile despre stomatologie pot duce la practici de ingrijire orala inadecvate si la neglijarea problemelor dentare. Este important sa te bazezi intotdeauna pe informatii corecte si sa urmezi recomandarile specialistilor in domeniu. Controalele stomatologice regulate la dentplus.com.ro, igiena orala corespunzatoare si cunoasterea adevarului despre sanatatea dentara sunt esentiale pentru a-ti mentine intotdeauna zambetul sanatos si stralucitor.

Sursa foto: Freepik.com

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like