Ce este PET?

0 Shares
0
0
0

Ce este PET?PET-urile plastice sunt printre cele mai des intalnite ambalaje plastic, iar acestea sunt unele dintre cele mai des discutate materiale plastice atunci cand cautati solutii pentru apa potabila. Spre deosebire de alte tipuri de materiale plastice, polietilen tereftalatul este considerat sigur si este reprezentat pe sticlele cu apa cu numarul “1”, indicand ca este o optiune sigura.

Aceste materiale plastice sunt un tip de rasina polimerica termoplastica, utila in diferite aplicatii, inclusiv in productia de fibre sintetice, in recipiente care contin alimente si in aplicatii de termoformare. Nu contine polietilena – in ciuda numelui.

Istoria PETurilor

John Rex Whinfield, impreuna cu James Tennant Dickson si altii care au lucrat pentru compania Calico Printers Association, au brevetat initial materiale plastice PET in 1941. Odata create si gasite a fi extrem de eficiente, productia de produse din plastic PET a devenit mai populara. Prima sticla PET a fost patentata ani mai tarziu in 1973. La acea data, Nathaniel Wyeth a creat prima sticla PET oficiala sub acest brevet. Wyeth era fratele unui cunoscut pictor american pe nume Andrew Wyeth.

Proprietati fizice

O serie de avantaje provin din utilizarea materialelor plastice PET. Poate una dintre cele mai importante caracteristici ale acesteia este vascozitatea sa intrinseca. Absoarbe apa din imprejurimi, ceea ce o face hidroscopica. Acest lucru permite materialul sa fie prelucrat cu ajutorul unei masini de turnare comune si apoi uscat.

Iata alte cateva proprietati importante ale acestor ambalaje plastic:

  • Are un nivel excelent de rezistenta la uzura in comparatie cu alte materiale plastice.
  • Are un modul flexibil ridicat (ceea ce il face flexibil.)
  • Are un nivel superior de stabilitate, ceea ce il face versatil si puternic.
  • Are un coeficient scazut de frecare ceea ce il face util in diferite aplicatii in care alte materiale plastice nu sunt.
  • Produsele chimice din plastic nu se scurg in lichidul sau alimentele depozitate in el – ceea ce il face unul dintre cele mai importante produse pentru depozitarea alimentelor.

Produsele chimice din plastic nu se scurg in lichidul sau alimentele depozitate in el – ceea ce il face unul dintre cele mai importante produse pentru depozitarea alimentelor. Aceste proprietati fizice il fac o optiune avantajoasa pentru producatorii care au nevoie de materiale plastice sigure pentru utilizare cu produse alimentare sau pentru utilizare continua.

Utilizari in viata de zi cu zi a PET-urilor

Exista atat utilizari industriale, cat si consumatoare pentru plasticul PET. Urmatoarele sunt cateva exemple de utilizari cele mai frecvente pentru polietilen tereftalat:

Se foloseste frecvent in sticle si alte recipiente din plastic. Aceasta include sticle de bauturi racoritoare, produse de panificatie, sticle de apa, borcane cu unt de arahide si chiar in ambalaje cu alimente congelate.

Este folosit pentru a tine produse cosmetice. Intrucat este usor de modelat, producatorii pot crea forme foarte specifice pentru o varietate de produse cosmetice.

Este utilizat in mod obisnuit pentru depozitarea substantelor chimice, inclusiv produse de curatare pentru uz casnic.

De ce producatorii apeleaza la materiale plastice PET atunci cand ar putea alege alte tipuri de materiale care pot fi mai usor disponibile?

Plasticul PET este rezistent si durabil. Majoritatea aplicatiilor pot fi utilizate in mod repetat (reciclarea este o posibilitate cu aceste produse). In plus, este transparent, ceea ce il face destul de versatil pentru diverse aplicatii. Este resigilabil; deoarece este usor de modelat in orice forma, este usor de sigilat. Este, de asemenea, putin probabil sa se sparga. Mai mult, poate cel mai important in multe aplicatii, este un tip ieftin de plastic de utilizat.

Reciclarea materialelor plastice PET are sens

Plasticul RPET este o forma similara cu PET-ul. Acestea sunt create dupa reciclarea polietilen tereftalatului. Prima sticla PET care a fost reciclata a aparut in 1977. Ca o componenta principala in multe dintre sticlele de plastic folosite astazi, una dintre cele mai frecvente discutii despre materialele plastice PET este reciclarea acesteia.

Se estimeaza ca media casnica genereaza aproximativ 42 de kilograme de sticle de plastic care contin PET anual. Cand este reciclat, PET-ul poate fi utilizat in numeroase moduri pentru diferite aplicatii, inclusiv utilizarea in tesaturi, cum ar fi tricouri si lenjerie.

Poate fi folosit ca fibra la mocheta pe baza de poliester. De asemenea, este eficient ca o umplutura din fibre pentru hainele de iarna si pentru sacii de dormit. In aplicatiile industriale, poate fi foarte eficient pentru strapping sau in film si poate fi util in crearea de produse auto, inclusiv cutii de siguranta si bare de protectie.

Asadar, dupa cum se poate vedea din acest articol, PET-urile sunt ambalaje plastice care pot fi utilizate de producatorii de bauturi racoritoare si nu numai. PET-urile din cate se poate vedea au o multime de proprietati fizice, iar unul dintre cele mai importante avantaje ale acestor ambalaje plastic, este acela ca se pot recicla, pentru ca mai apoi sa fie folosite in diferite alte scopuri.

0 Shares
You May Also Like