Cum sa faci cei mai buni cozonaci?

0 Shares
0
0
0
Cum sa faci cei mai buni cozonaci?

Traditia spune ca in casele romanilor, cu ocazia fiecarei sarbatori crestine, se mananca diferite sortimente de cozonac. Unii mananca de exemplu cozonac Royal cu ciocolata, altii prefera cozonacul Royal cu caramel.

De-asemenea, unii prefera cozonacul de cumparat, altii prefera cozonacul facut acasa. Desi multi romani cred despre acest desert popular in tara noastra, ca este unul traditional romanesc, lucrurile sunt diferite.

Drept dovada, bulgarii au propriul cozonac pe care l-au numit “kozunak”, in timp ce italienii au un sortiment de cozonac, pe care l-au numit “panettone”.

Dar, cozonacul nu apartine nici traditiei lor. De fapt, cozonacul este pregatit inca din cele mai vechi timpuri, dupa cum ne arata si dovezile arheologice descoperite in Egipt. Au fost descoperite cuptoare de copt si desene care sugereaza faptul ca egiptenii antici faceau diferite tipuri de paine dospita, si nu erau straini de cozonac.

Si grecii antici faceau un cozonac specific, cunoscut sub denumirea de “plakous”. De la greci, drojdia a fost preluata de catre romani, care faceau doua sortimente de cozonac, si anume “placenta”, in care adaugau alune, branza si stafide; dar si “libum”, un cozonac mic, oferit drept ofranda zeilor.

Apoi, in perioada Evului Mediu, cozonacul a devenit din ce in ce mai popular in Europa, iar brutarii europeni adaugau fructe uscate in cozonaci, pentru ca acestea tineau mai mult timp.

In ceea ce priveste reteta cozonacului de astazi, aceasta dupa spusele specialistilor in gastronomie, a devenit consacrata in secolul al XIX-lea. Ei bine, reteta respectiva a suferit modificari, iar in zilele noastre exista multe alte retete de cozonaci.

Cozonacii de cumparat de exemplu, sunt facuti dupa anumite retete, in timp ce cozonacii facuti de catre gospodine, sunt facuti dupa alte retete. Persoanele care doresc sa manance un cozonac delicios, pot alege un cozonac Royal cu ciocolata de la Boromir de exemplu, care este delicios, si facut cu ingrediente de cea mai buna calitate.

In schimb, gospodinele care au timp liber si carora le place sa faca acasa cozonaci, cu siguranta isi vor face unul sau mai multi cozonaci, de fiecare data cand li se va face pofta de acest desert delicios.

Pentru acele gospodine care doresc sa faca in propria bucatarie cei mai buni cozonaci, am pregatit o scurta lista de sfaturi, care le pot fi foarte utile. Iata despre ce este vorba:

  1. Este foarte important ca in bucatarie sa fie cald cand incepeti sa faceti aluatul pentru cozonac, iar ingredientele trebuie sa aiba temperatura camerei. Ouale si laptele nu trebuie sa fie reci, pentru ca in caz contrar, impiedica aluatul sa creasca pufos, si nu permit ca acesta sa se coaca uniform.
  2. Laptele trebuie sa fie putin incalzit (nu fierbinte) cand pregatiti maiaua din drojdie. Daca este fierbinte, se vor pierde din proprietatile drojdiei.
  3. Folositi laptele gras pentru ca grasimea ajuta zaharul si drojdia sa se topeasca.
  4. Pentru a adauga un plus de grasime, puteti adauga si o lingura (dar nu mai mult) de untura sau smantana.
  5. Cerneti in cantitati mici faina si adaugati-o in compozitie. Faceti acest lucru si amestecati aluatul pana cand adaugati toata faina, iar aluatul devine elastic.
  6. Ouale trebuie sa fie frecate cu putina sare inainte de a fi introduse in aluat, pentru ca sarea sporeste culoarea galbenusului, iar astfel cozonacii vor avea o culoare mai frumoasa. Folositi oua doar de gaina, pentru ca ouale de rata sau de gasca sunt mai dense, si nu lasa aluatul sa creasca pufos.
  7. Folositi hartia de copt. Ungeti-o cu ulei si adaugati-o in tava de copt, pentru a nu se arde cozonacii.
  8. Dupa ce puneti cozonacii la cuptor, nu deschideti in primele 20 de minute usa cuptorului.

Acestea sunt cateva sfaturi utile pentru a face cei mai buni cozonaci acasa. Cu toate acestea, cozonacii de cumparat au ceva aparte, sunt mai gustosi, cresc uniform. De aceea, cozonaii Royal cu ciocolata sunt mai apreciati decat cei de casa.

0 Shares
You May Also Like