In momentul in care vine vorba despre tragerea cablurilor si despre echipamente de tras cabluri, se poate face referire la cele mai noi si mai performate echipamente pentru tragerea cablurilor prin tuburatura.
Aici este foarte important de precizat mai intai de toate faptul ca printre cele mai des utilizate modalitati de tragere a cablurilor in subteran, este metoda sarpelui sau metoda parasutei.
In conditiile in care discutam despre tragerea cablului prin tubulatura, folosind metoda sarpelui, este important de mentionat ca aceasta metoda necesita trecerea unei gergele elastic prin tubulatura, iar acest accesoriu poate sa fie din sticla sau fibra. Acest accesoriu mai este cunoscut si sub denumirea de sarpe sau tragator.
Ei bine, despre aceasta modalitate de tragere a cablurilor trebuie sa amintim faptul ca este cea mai des utilizata, asta in primul rand datorita faptului ca este o metoda cat se poate de simpla, este o metoda foarte pus de usor in practica, si ce conteaza deasemenea foarte mult, este o metoda care nu necesita o investitie mare de bani.
Privind aceasta metoda de tragere a cablurilor, este important de precizat ca ea are si un mare dezavantaj, iar acesta este reprezentat faptul ca lungimea maxima de tragere este limitata undeva la cel mult 350 metri.
Exista insa si situatii in care distanta de tragere este de mai mult de 350 de metri, iar in aceste situatii, cel mai probabil se trece la o alta modalitate de tragere a cablurilor, si anume la metoda parasutei.
O asemenea modalitate de tragere a cablurilor este foarte importanta si foarte utila, si presupune introducerea unui dispozitiv in conducta. Dispozitivul respectiv are denumirea de parasuta, si are drept obiectiv acela de a actiona precum un piston.
Parasuta se foloseste pentru lansarea unei sfori de tragere prin directa actiune a aerului comprimat, a carei provenienta este un generator.
In momentul in care sfoara este instalata deja in canalizare, cablul poate sa fie tras manual, insa exista si posibilitatea ca acesta sa fie tras mecanizat. Tragerea mecanizata a cablurilor este mult mai recomandata decat tragerea manuala a cablurilor, pentru ca nu implica nici un fel de efort.
Aceasta modalitate de tragere a cablurilor prin tubulatura este una ideala atunci cand se folosesc cabluri de diferite tipuri, precum cablurile optice, cablurile de inalta tensiune sau cablurile de mici dimensiuni.
Toti cei care isi doresc sa traga cabluri prin tubulatura ar trebui sa tina cont de faptul ca indiferent de modalitatea de tragere a cablurilor prin tubulatura pe care o aleg, este foarte important ca toate cablurile trase sa nu se deterioreze.
Acesta este si motivul pentru care este necesara utilizarea unor suporti de tambur si ghidaje corespunzatoare, dat fiind faptul ca acesti suporti pot asigura raza minima de curbura ideala pentru fiecare tip de cablu folosit in parte.
Totodata, trebuie micsorata si forta de tractiune aplicata cablului prin metoda lubrifierii continua a acestuia in momentul tragerii, pentru ca in acest fel nu se vor depasi valorile maxime admise.
Asadar, acestea sunt doar cateva detalii foarte importante pe care ar trebui sa le cunoasca toti cei care au nevoie sa traga cabluri prin tubulatura.