La ce este util un hidrofor?

0 Shares
0
0
0

Ne aflam in anul 2020, si din pacate in Romania inca exista o multime de localitati in mediul rural in care nu exista retea de apa si canalizare.

In aceste conditii, cei care locuiesc in satele si comunele respective, este cat se poate de firesc sa caute cele mai eficiente solutii pentru a avea apa in casa. In majoritatea gospodariilor din mediul rural, sunt intalnite fantanile si puturile de apa, care reprezinta sursa de apa a gospodariilor.

Pentru cei care intentioneaza sa se provizioneze cu apa din fantana sau putul din curte, este necesar un hidrofor in primul rand. Apoi, pentru a avea apa calda in bucatarie si in baie, este necesar un boiler electric sau un junkers.

Cel mai important insa este ca apa sa ajunga in casa din fantana sau din put, iar fara hidrofoare acest lucru nu este posibil. Tocmai de aceea, vom discuta despre hidrofoare in randurile care urmeaza.

Hidroforul este un echipament mecanic care are in componenta o pompa (electropompa), un vas de expansiune, un racord antivibrant, presostat si manometru. Iata cateva detalii despre acestea.

1. Pompa hidroforului

Aceasta componenta este denumita electropompa in mod tehnic, si este compusa dintr-o pompa si un motor electric in 2 timpi. Aceasta componenta poate fi fabricata din diferite materiale (inox, plastic, etc), iar alegerea ei este influentata de locul utilizarii, de necesarul de apa al gospodariei, etc.

Pompele din inox sunt mai rezistente comparativ cu pompele din plastic, dar sunt si mai scumpe. Aceste pompe functioneaza cu ajutorul curentului electric si dezvolta puteri nominale incepand de la mai putin de 1 kw, pana la ….foarte mult.

2. Vas de expansiune

Cand trebuie ales hidroforul, in ceea ce priveste vasul de expansiune, pentru o gospodarie alcatuita din 1-2 persoane, de preferat este un hidrofor care are vasul de expansiune de 24 de litri.

In ceea ce priveste familiile care sunt compuse din 3-4 persoane, se recomanda alegerea vaselor de expansiune + aspersoare de 50 de litri.

Cand vine vorba despre alegerea vasului de expansiune, mai ales daca nu aveti experienta, trebuie sa aflati ca acestea au diferite culori (rosu, verde, albastru, galben, etc.). Sa nu credeti ca este importanta culoarea, si ca rosu de exemplu inseamna apa calda, albastru apa rece, etc. Nu, acestea sunt doar simple culori folosite de producatori.

3. Racordul antivibrant

Acesta este de fapt furtunul necesar pentru a face legatura intre pompa si vasul de expansiune. De precizat este faptul ca aceste racorduri antivibrante au de obicei diferite dimensiuni si sunt de diferite tipuri.

Este foarte important sa stiti ca in cazul in care aveti nevoie vreodata sa schimbati vasul de expansiune sau racordul, trebuie ca si produsele noi sa aiba exact aceleasi dimensiuni (1 tol, ½ toli, si asa mai departe).

4. Manometru

Manometrul este acea componenta care masoara si care afiseaza presiunea apei in sistemul de alimentare. In ceea ce priveste presiunea apei, aceasta este data de pompa de apa.

5. Presostatul

In ceea ce priveste aceasta componenta, scopul ei este sa porneasca si sa opreasca presiunea apei din circuit. Aceste componente sunt setate din fabrica la 1.5 bari presiune minima – 2.5 bari presiune maxima, dar pot avea si alte valori in anumite situatii.

Care este adancimea maxima de aspiratie?

Aceasta este o caracteristica importanta a hidrofoarelor. Atunci cand fantana sau putul este gata sapat, proprietarul gospodariei stie care este adancimea acesteia, si stie care este adancimea maxima a hidroforului de care are nevoie.

Exista hidrofoare cu pompa de aspiratie normala (7 – 9 metri adancime), pompe cu ejector (15 -20 – 25 – 30 – 35 – 40 metri adancime).

In functie de cat de adanca este fantana, fiecare isi poate alege hidroforul cu aspiratie sau cu ejector.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like