De cate tipuri pot fi avocatii?

0 Shares
0
0
0

De cate tipuri pot fi avocatii

In momentul in care discutam despre avocati, cu siguranta trebuie sa precizam faptul ca acestia se impart in mai multe categorii, in functie de domeniile lor de activitate, iar in continuarea acestui articol vom dezbate acest aspect.

In primul rand putem intalni un avocat -drept societar, care se ocupa de infiintarea societatilor comerciale. In acest sens, un asemenea avocat se va ocupa de rezervarea denumirii firmei, de redactarea actului constitutive cu data certa, va intocmi si va depune dosarul pentru inregistrarea firmei la Registrul Comertului, dua care va ridica certificatul de inmatriculare al firmei.

O alta categorie de avocati, cuprinde avocatii de drept comercial, care printre altele se ocupa de redactarea contractelor comerciale, de asistarea si participarea alaturi de client la anumite negocieri.

Deasemenea, un astfel de avocat se ocupa si de incheierea tranzactiilor comerciale, de asistarea si reprezentarea clientului in litigii comerciale in fata instantelor de judecata si a Curtilor de arbitraj. Un avocat comercial se mai ocupa si de recuperarea debitelor prin intermediul procedurii de somatie de plata.

O alta categorie de avocati se refera la avocatii asociatiilor si a fundatiilor, care se ocupa de consultanta si asistenta sau reprezentarea in ceea ce priveste inregistrarea unor asociatii non profit in tara noastra.

Acesti avocati se mai ocupa si de actele constitutive ale acestor organizatii, si le ofera acestora consultanta juridical tot timpul referitor la activitatea organizatiei.

Un alt tip de avocat este acela al avocatului contencios administrative, care redacteaza actiuni, asistenta si reprezentare in fata instantelor de contencios administrativ.

Trebuie mentionat faptul ca exista si un avocat fiscal, care ofera servicii de consultanta, asistenta si reprezentare a clientului in instanta privind litigiile de drept fiscal si vamal, a caror cauza provine de la aplicarea gresita a legii privind TVA-ul, a impozitului pe venit sau a impozitului pe profit, a tratatelor de dubla impunere, a taxelor vamale a facilitatilor vamale sau fiscal.

Mai exista si avocati specialisti in dreptul muncii si al asigurarilor sociale, care printre altele se ocupa de medierea conflictelor intre angajator si angajat, se ocupa de asistenta juridical atat a angajatilor cat si a angajatorilor, se mai ocupa si de asistenta juridical privind relatiile cu autoritatile de control.

Un asemenea avocat va oferi si servicii de consultanta juridical privind anumite modificari ale contractelor individuale sau collective de munca.

Exista si avocati de drept civil, care ofera consultanta juridical in domeniul dreptului civil, se ocupa de recuperare de debite, ofera asistenta si reprezentare in fata instantelor de arbitraj sau in litigii civile de orice natura.

Un astfel de avocat mai poate oferi servicii de asistenta in cadrul negocierilor, si se mai poate ocupa si de alte probleme de drept civil.

Ultima categorie de avocati se refera la acei avocati specializati in dreptul familiei, care ofera asistenta sau reprezentare in actiunile de partaj, ofera asistenta sau reprezentare privind dreptul de vizitare al copiilor minori sau al indredintarii spre crestere si educare a minorilor.

Un astfel de avocat mai trebuie sa se ocupe si de conciliere si medierea conflictelor, si trebuie sa ofere mereu consultanta juridical curenta.

Asadar, se poate observa clar faptul ca fiecare categorie de avocati are alte atributii, si fiecare avocat este expert intr-un anumit domeniu.

0 Shares