Curiozitati despre boala Alzheimer

3 Shares
0
0
3

Curiozitati despre boala Alzheimer

Alzheimer este o afectiune neurologica, care duce la moartea anumitor celule de la nivelul creierului, iar drept consecinta, aceasta boala va duce la pierderi de memorie si la declin cognitiv.

Aceasta boala este foarte asemanatoare cu dementa, si incepe sa se simta prin diferite simptome blande, insa evolueaza treptat, si ajunge intr-un stadiu in care este o afectiune degenerativa.

Numele bolii provine de la Alois Alzheimer, care a fost un psihiatru german care a reusit pentru prima data sa descrie simptomele acestei boli, iar in anul 1911, un alt psihiatru german, Emil Kraepelin a folosit pentru prima data notiunea de boala Alzeimer.

Boala Alzheimer duce la moartea celulelor nervoase, iar ca si o consecinta, se vor pierde tesuturile de la nivelul creierului, iar din acest motiv, odata cu trecerea timpului, creierul isi reduce foarte mult dimensiunile, iar astfel se contracta.

In acelasi timp, se contracta si cortexul, care va capata un aspect stafidit, si va afecta anumite zone ale creierului, care sunt responsabile cu gandirea, cu memoria si cu planificarea.

Ventriculele isi vor mari in acelasi timp si ele volumul. Este important iarasi de mentionat faptul ca spre deosebire de tesutul unui creier sanatos, tesutul unui creier care deja este afectat de aceasta boala, contine mai putine celule nervoase si sinapse.

Daca stam sa discutam despre simptomele acestei afectiuni, trebuie mentionat faptul ca ele apar treptat, si de foarte putine ori pot sa fie observate inca de la inceput.

Odata cu trecerea timpului insa, ele se agraveaza, iar in momentul in care afectiunea avanseaza foarte mult, pacientii trebuiesc internati de urgenta intr-un spital Alzheimer, pentru ca ei nu mai sunt capabili sa traiasca singuri, si pot reprezenta un real pericol pentru cei din jur, si pentru propria lor viata.

Referitor la simptomele acestei boli, putem aminti in primul rand pierderea entuziasmului si a energiei, dar si pierderea interesului pentru tot felul de activitati sociale, sau activitati de munca.

Persoanele care incep sa sufere de acest tip de afectiune, isi vor pierde memoria pentru o perioada scurta de timp, dupa care isi vor pierde memoria si pe termen lung, iar odata cu trecerea timpului, vor avea probleme de comunicare.

Cei care sufera de aceasta afectiune, nu mai pot purta o conversatie, si repeta o anumita idee de foarte multe ori.

Problemele de coordonare reprezinta si ele o alta simptoma a acestei afectiuni, insa si starile depresive, problemele de orientare si incapacitatea de organizare, de planificare sau de luare a unei decizii, pot fi simptome ale acestei boli.

Un alt amanunt foarte interesant, este acela ca desi boala Alzheimer este asemanatoare cu dementa, ea se poate identifica mult mai greu, iar pentru asta medicul trebuie sa efectueze o serie importanta de teste, pentru a putea pune diagnosticul corect.

Pentru a se putea pune un astfel de diagnostic, conteaza foarte mult istoricul medical al pacientului, insa trebuie ca acesta sa fie supus si unui examen fizic si unui examen neurologic, dar conteaza si testarea statusului mental.

Plus de asta, se va efectua si un RMN, si o serie de analize de sange, pentru a se constata daca intr-adevar se poate discuta despre boala Alzheimer.

3 Shares
You May Also Like