Ce este si cum se foloseste lana in vestimentatie?

0 Shares
0
0
0

Ce este si cum se foloseste lana in vestimentatie

Lana este fibra textila obtinuta din blana de la oaie si din alte animale, incluzand casmirul si mohairul de la caprine, qiviut de muskoxen, angora de la iepuri si alte tipuri de lana de camelide.

Lana consta in principal din proteine ​​impreuna cu cateva procente de lipide. In aceasta privinta, este chimic destul de distincta de cel mai dominat material textil, de bumbac, care este in principal celuloza. Laptele este produs de foliculii care sunt celule mici situate in piele.

Acesti foliculi sunt localizati in stratul superior al pielii numit epiderma si imping in jos in cel de-al doilea strat de piele denumit derma cand fibrele de lana cresc. Foliculii pot fi clasificati ca foliculi primari sau secundari. Foliculii principali produc trei tipuri de fibre: kemp, fibre medulate si fibre de lana adevarate.

Foliculii secundari produc numai fibre de lana adevarate. Fibrele hibride au caracteristici aproape identice cu cele ale parului si sunt lungi, dar nu au o indoire si o elasticitate. Fibrele Kemp sunt foarte grosiere. Chiar daca pare incredibil exista si rochii de ocazie  de lana.

Imbinarea si indoirea lanii faciliteaza rotirea lanii ajutand fibrele individuale sa se ataseze unele altora, astfel incat sa ramana impreuna. Datorita brizarii, tesaturile din lana au un volum mai mare decat celelalte textile si au aer, ceea ce face ca tesatura sa retina caldura. Lana are un coeficient specific de caldura, astfel incat impiedica transferul de caldura in general. Acest efect a fost folosit de popoarele desertice, deoarece beduinii si tuaregii folosesc imbracaminte din lana pentru izolare.

Cantitatea corespunde cu finetea fibrelor de lana. O lana fina ca Merinos poate avea pana la 100 de de grame un ghem in timp ce lana mai groasa ca karakul poate avea mai mult. Spre deosebire de aceasta, parul nu are nici o scala si putina abilitate de a se lega in fire. La oi, partea de par  a blanii se numeste kemp.

Cantitatile relative de kemp la lana variaza de la rasa la rasa si fac unele blanuri mai de dorit pentru filare, impaslire sau transformare in tesaturi, inclusiv faimoasa stofa Tweed din Scotia.

Fibrele de lana absorb usor umezeala, dar nu sunt goale. Lana poate absorbi aproape o treime din propria greutate in apa. Lana absoarbe sunetul ca multe alte tesaturi. In general, are o culoare alba cremoasa, desi unele rase de oi produc culori naturale, cum ar fi amestecurile negre, maro, argintiu si aleatoare.

Lana se aprinde la o temperatura mai mare decat bumbacul si unele fibre sintetice. Are o rata scazuta de raspandire a flacarii, o rata scazuta de eliberare a caldurii, o caldura mai scazuta de ardere si nu se topeste sau picura, formeaza un carbune izolator si auto-stingator.

Covoarele din lana sunt specifice pentru medii de siguranta inalte, cum ar fi trenurile si aeronavele. Lana este de obicei buna si pentru articole de imbracaminte pentru pompieri, soldati si altii in ocupatii in care sunt expusi riscului de incendiu.

Lana este considerata de catre profesia medicala a fi alergenica. Tunderea oilor este procesul prin care este taiata lana unei oi. Calitatea fleelor ​​este determinata de o tehnica cunoscuta sub numele de clasificare a lanii, prin care o persoana calificata numeste clasa de lana si grupa .

 

0 Shares
You May Also Like