De ce poate fi important un singur simering?

0 Shares
0
0
0
SAMSUNG

Un simering (cu variatia semering) este o garnitura care are ca rol etansarea unei piese, fiind montata prin intermediul unui inel (resort). Acestia se folosesc pentru a etansa arborii din interiorul motoarelor, dar si pentru alte componente ce trebuie sa fie complet izolate de mediul extern.

Denumirea lui provine de la inginerul austriac care l-a inventat, Walther Simmer, iar cuvântul „Simmering” (ce înseamna, practic, „inel Simmer”) este o marca înregistrata, ea apartinând companiei germane Freudenberg & Co. KG.

Desi componente mici, aparent neînsemnate, ele au o importanta foarte mare în ceea ce priveste buna functionare a motoarelor, întrucât sunt utilizate în majoritatea componentelor rotative atât ale motorului, cât si ale caii de rulare.

In continuare, prezentam o lista a catorva componente ce folosesc simeringuri pentru etansare: arborele cotit, arborele cu came, pompa de ulei, injectoarele, pompa de vacuum, supapele, planetarele, pompa de servodirectie si caseta de directie, fulia, diferentialul si distributia.

In vederea montarii simerigurilor pe una dintre componentele de mai sus, producatorii din domeniul auto iau în calcul mai multi parametri, pentru a se asigura ca etansarea este perfecta, astfel încât motorul sa functioneze 100% corect. Printre acestea se numara temperatura, presiunea, expunerea la praf sau apa, materialul utilizat si altele.

In antiteza cu dimensiunile reduse pe care le are un simering, pagubele produse de defectarea lui pot fi destul de mari, cu costuri pe masura. În plus, trebuie sa mentionam ca, spre deosebire de daunele costisitoare ce pot fi cauzate, pretul unui simering este destul de redus, începând chiar de la câtiva lei.

Deteriorarea unui simering duce la scurgerea de lichid (de obicei ulei) din componenta cu pricina. Pentru a evita sa pierdem tot fluidul, lucru ce poate cauza chiar distrugerea completa a componentei, trebuie sa schimbam cât mai repede simeringul cu unul nou.

Pentru ca de obicei simeringurile sunt localizate pe piese ce pot fi mai greu accesibile, trebuie sa monitorizam atent pierderile de lichide din motor sau de pe trenul de rulare si sa apelam cât mai repede la un atelier auto autorizat.

Intrucat amplasamentul simeringurilor poate fi considerat dificil de catre un amator, este bine ca un specialist sa se ocupe de problema, astfel încât sa nu fie afectate alte piese ce functioneaza corect în proces.

Concluzionam astfel ca, desi nu li se acorda importanta necesara de catre soferii obisnuiti, simeringurile sunt, de fapt, mici componente ce au un rol esential în functionarea corecta a masinii.

Chiar si uzura lor poate reduce drastic performantele pe care le are un motor, întrucât etanseitatea poate scadea, deci scade presiunea, dar si alti factori care fac camera sau piesa respectiva sa functioneze în parametrii optimi. Este recomandat, deci sa acordati atentie sporita consumabilelor mici de acest fel.

0 Shares
You May Also Like