De ce trebuie inclus ovazul in alimentatie?

0 Shares
0
0
0
De ce trebuie inclus ovazul in alimentatie?

In ultimii ani, o multime de persoane au ajuns sa se confrunte cu probleme de sanatate din cauza alimentatiei, iar acum sunt nevoite sa consume diferite alimente, si au interzis la alte alimente.

Exista probleme care datorita alimentatiei dezastruoase pe care au urmat-o ani la rand, au ajuns sa se confrunte cu obezitatea. Alte persoane sunt doar supraponderale, dar nu mai au mult pana sa ajunga la obezitate.

Exista unele produse si alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia oamenilor de zi cu zi, iar ovazul se afla pe aceasta lista. Se poate manca budinca din fulgi de ovaz, se poate manca de-asemenea ovaz cu ciocolata si ananas, sau ovaz cu unt de arahide si curmale, iar acestea sunt doar cateva exemple.

Introducerea ovazului in planul alimentar vine la pachet cu o serie de beneficii importante pentru sanatate, iar in continuare puteti descoperi cateva exemple

1. Ovazul induce senzatia de plinatate

Cantitatea mare de fibre care se afla in ovaz, este deosebit de eficienta si va ofera acea senzatie de plinatate, reduce foamea si mai mult decat atat, ofera un tranzit intestina sanatos. Acest lucru va ajuta sa mancati mai putin, si sa va mentineti greutatea, sau chiar sa scadeti in greutate.

2. Ovazul tine sub control apetitul, si diminueaza sansele diabetului zaharat

Consumul de ovaz este de-asemenea important in conditiile in care poate sa diminueze pofta de mancare. De-asemenea, introducerea ovazului in dieta poate scadea fluctuatiile glicemice si rezistenta la insulina, care este principalul factor al aparitiei diabetului zaharat.

3. Sporirea energiei

Deoarece carbohidratii sunt principala sursa de energie a organismului, si din moment ce ovazul este bogat in carbohidrati, acestea ofera un impuls de energie atunci cand sunt consumate produse precum budinca din fulgi de ovaz sau ovaz cu merisoare si cocos printre altele, chiar dimineata.

Dar nu va ingrijorati pentru ca ovazul este absorbit mult mai lent in organism, iar acest lucru va ofera un impuls de mai lunga durata (pe langa faptul ca nu va creste nivelul de zahar din sange). Iar vitaminele B din ovaz (cum ar fi tiamina, niacina si folatul) lucreaza impreuna pentru a va ajuta organismul sa metabolizeze energia.

4. Amelioreaza simptomele menopauzei

Aportul crescut de fibre poate ameliora iritabilitatea cauzata in timpul menopauzei, iar ovazul poate face minuni in acest aspect. Dar trebuie mentionat faptul ca ovazul contine lignani, un tip de fitoestrogeni, iar studiile nu sunt sigure cu privire la efectele benefice ale fitoestrogenilor in timpul menopauzei.

De asemenea, a manca ovaz timp de o saptamana poate creste flegma si incetineste metabolismul la anumite persoane. Daca aveti astfel de efecte, treceti la orez basmati si legume aburite si consultati medicul.

5. Ovazul integral are un continut bogat de antioxidanti, inclusiv Avenantramide

Ovaz integral se stie are continut bogat de antioxidanti si compusi benefici, care sunt cunoscuti sub denumirea de polifenoli. Cel mai notabil lucru in legatura cu antioxidantii din ovaz, este faptul ca acest super aliment contine un grup unic de antioxidanti care sunt numiti avenantramide, si care se gasesc aproape numai in ovaz.

Acesti antioxidanti care sunt numiti avenantramide, sunt deosebit de importanti in conditiile in care au efecte anti-mancarime si antiinflamatoare. Tot in ceea ce priveste ovazul insa, mentionam faptul ca este bogat in acid ferulic, care este un alt antioxidant important.

6. Ovazul este bogat in Beta-Glucan (o fibra solubila puternica)

Ovazul este bogat in fibra solubila beta-glucan, care are numeroase beneficii. Acesta ajuta la reducerea nivelului de colesterol si a zaharului din sange, promoveaza bacteriile intestinale sanatoase si creste sentimentele de plinatate.

Luand in considerare toate cele discutate in randurile anterioare ale acestui articol, se poate vedea foarte clar faptul ca ovazul este un super aliment, care are multe beneficii pentru sanatate, si merita sa fie inclus in planul alimentar.

0 Shares
You May Also Like