Despre camasi

0 Shares
0
0
0

readytowear.roCamasile au fost mereu o piesa vestimentara de rezistenta, originile ei fiind pierdute undeva foarte departe in negura timpului. Cum toga nu era cel mai practic mod de a te imbraca, am imprumutat ce era mai bun de la vecini sau migratori. Iata deci ca ia, toga, acest stramos al camasii moderne isi face loc in vestimentatia arhaica europeana. Nasturii sunt element ce au aparut mult mai tarziu, revolutionand total moda.

Libertatea de expresie in vestimentatie a trecut prin multe procese de triere si filtre de cenzura. Dupa cum bine stim acum cateva secole, oamenii erau mult mai imbracati si mai pudici. E un proces reversibil tinand cont de originile noastre despuiate, dar asta e o alta poveste.

Dictionarul limbii romane o descrie ca fiind imbracaminte (de pânza, matase etc.) care se poarta pe piele, acoperind partea superioara a corpului. Oamenii au purtat-o si inca o poarta pentru se feri de frig, de arsita, vant sau insecte.

Cum gusturile omului s-au rafinat odata cu trecerea timpului, au inceput sa apara materiale noi, tesaturi mai fine, modele mai deosebite. Obiceiurile si datinile stramosesti au fost pastrate prin aceste camasi barbati, culorile si modelele fiind specifice fieacrei zone geografice in parte. Camasile au devenit apoi un tol de lux.

Camasile sunt acum de o varietate foarte vasta, fiind concepute intr-o multitudine de croiuri aferente fiecarei talii, sex sau varsta. Sunt camasi slim-fit, vaporoase, sau cabrate pentru evenimente deosebite. Exista zeci de tipuri de gulere botezate dupa motive bine intemeiate, mansete simetrice sau asimetrice, cu guler cazac sau hippie.

O camasa care ti se potriveste ar trebui in primul rand sa iti fie confortabila dar acest lucru difera de la om la om. De exemplu, barbatilor cu o constitutie mare, robusta li se potrivesc si se simt bine in camasi mai largi, pe cand cei cu o constitutie atletica sau slaba, vor prefera camasi mai stranse pe corp care sa sublinieze clar forma sa fizica.

In general insa, o camasa ar trebui sa permita patrunderea a doua degete intre gat si guler, atunci cand nasturii sunt incheiati pentru a nu suferi o eventuala tahicardie. Sa fie suficient de stranse pe incheietura pentru ca mansetele incheiate sa nu treaca peste.

Manecile trebuie sa fie suficient de lungi, incat atunci cand desfaci bratele asemeni unor aripi, mansetele sa nu fie trase inapoi, inspre cot si suficient de scurte ca atunci cand bratele stau in pozitie normala, manseta sa depaseasca incheietura mainii cu maxim 2 centimetri.

Punctele umerilor ar trebui sa se intinda pana la sfarsitul umerilor si nu mai departe, nu dorim sa fim prinsi intr-o camasa sau sa evitam o postura ridicola.

Un alt sfat ar fi sa existe suficient spatiu atat in zona toracelui cat si a taliei, ca atunci cand prinzi materialul, sa prinzi aproximativ 3 cm din acesta.

Fiecare designer isi rezerva dreptul de a concepe o camasa cu totul aparte. In majoritatea cazurilor elementul practic nu primeaza si in general se urmareste acel element aparte.Vremea inovatiilor a cam apus dar nimeni nu renunta la telul de a crea sau a aduce un plus acestei piese vestimentare omniprezente atat in armata, institutii cu pretentii, sau in garderoba de zi cu zi.

0 Shares
You May Also Like