Ecografia mamara, pentru ce, cand si cine?

0 Shares
0
0
0

Ecografia mamara, pentru ce, cand si cine?Noile teste de diagnostic sunt impuse deoarece permit vizualizarea tesuturilor in mai multe planuri… Acesta nu utilizeaza radiatii ionizante, daunatoare sanatatii.

Ecografia sau ultrasonografia este o tehnica imagistica care a fost dezvoltata in anii ’50 din sonarele folosite in scopuri militare si care a evoluat cu pasi mari, mai ales in ultimii ani.

Poti face ecografie sani Cluj in clinici specializate in care lucreaza persoane cu o vasta experienta.

Este o tehnica non-invaziva care foloseste unde sonore de foarte inalta frecventa, emise de un fel de difuzor portabil numit traductor si care atunci cand intra in coliziune cu diferitele parti ale corpului sunt, intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de duritatea si compozitia diferitelor tesuturi, ricosate si detectate de acest traductor care le trimite la un sistem informatic care le transforma in imagini.

In acest sens, ultrasunetele ofera doua mari avantaje: primul este ca nu utilizeaza radiatii ionizante; adica daunatoare sanatatii, iar al doilea este ca imaginile sunt dobandite in timp real, ca sa spunem asa, vii, fiind astfel incat sa fie posibila studierea partilor corpului in miscare, pulsatii, batai ale inimii, miscari ale fatului etc.

De aceea, una dintre primele aplicatii si, chiar si acum ramane una dintre cele mai importante, este studiul sarcinii si dezvoltarea copilului in uter, fiind capabil sa detecteze foarte fiabil modificari foarte timpurii.

Odata cu evolutiile tehnologice si evolutia traductoarelor, s-au realizat echipamente care emit la frecvente din ce in ce mai mari, ceea ce a permis studiul, in detaliu, al partilor superficiale si mici ale corpului. Acesta este cazul sanilor sau glandelor mamare, organe ale corpului care au beneficiat foarte mult de aceasta metoda buna de diagnosticare.

Acum, cand vorbim despre ecografia mamara, exista intotdeauna trei probleme care apar si ele sunt cele pe care le punem in titlu. Le analizam.

Pentru ce este ecografia mamara? Ei bine, ecografia la san are unele avantaje fata de mamografie, singura metoda acceptata pentru a efectua screeningul cancerului de san si este ca ecografia permite vizualizarea structurii interne a tesuturilor, sanatoase sau bolnave, in mai multe planuri, deci in acele cazuri in care in mamografie, datorita densitatii sanilor, leziunile nu pot fi detectate, acestea pot fi observate cu ultrasunete.

Pe de alta parte, atunci cand o leziune este gasita, fie de femeie insasi, fie de medicul de familie sau ginecolog, fie daca este vazuta pe mamografie, ultrasunetele ne permit adesea sa facem diferenta intre leziuni benigne, de exemplu noduli benigni, cum ar fi fibroadenomul si chisturile si cancerul. Acest lucru da nastere la intrebarea: daca aceasta metoda este atat de buna, de ce nu este utilizata pentru screening in loc de mamografie?

Din doua motive: In ultrasunete este foarte dificil sa se detecteze microcalcificari, care este unul dintre primele semne intr-un tip de cancer, care intamplator este cel mai frecvent si care sunt detectate in mamografie. De asemenea, pentru ca trebuie facut manual, este posibil sa nu treceti prin locul exact in care poate fi o leziune mica, in special la sanii mari si cu o predominanta de grasime.

Cand ar trebui facuta o ecografie mamara? Ei bine, ar trebui sa se faca in principal la femeile tinere, sub 30 de ani, care au un nod sau o inflamatie la nivelul sanului; la femeile gravide cu oricare dintre problemele mentionate mai sus, deoarece in acest stadiu sanii cresc densitatea si evitam, de asemenea, radiatiile la fat; la femeile de peste 35 de ani, cu un nodul sau o leziune care nu se vede sau care, daca este vazuta, nu ne ofera suficiente informatii despre natura sa; la femeile cu descarcarea mamelonului.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like