Foc la locul de munca – ce trebuie sa faci?

0 Shares
0
0
0

Foc la locul de munca – ce trebuie sa faci?Prevenirea riscului de incendiu face parte din abordarea generala de prevenire a riscurilor. Acesta consta in eliminarea cauzelor unui incendiu si punerea in aplicare a unor masuri pentru a limita importanta consecintelor umane si materiale in caz de dezastru.

Pentru a depasi focul cu daune minime, este mai presus de toate important sa actionezi rapid, ceea ce implica ca alarma si avertizarea sa fie date cat mai repede posibil. Trei actiuni principale trebuie sa aiba loc simultan:

  • declansarea alarmei si evacuarea personalului sau securizarea persoanelor cu dizabilitati care necesita acest lucru, rapid, dar fara graba, in conformitate cu instructiunile si procedurile;
  • alerta din partea serviciilor de urgenta externe (pompieri);
  • reactia rapida si adecvata a personalului din apropiere pentru a stinge sau a controla declansarea incendiului in asteptarea interventiei serviciilor externe de urgenta.

Apoi, este esential sa facilitezi interventia ajutorului extern.

Evacuare

Evacuarea consta in a scoate toti oamenii prezenti intr-un mod sigur in afara cladirilor unde se aduna la un punct de intalnire pentru recensamant.

In plus, reglementarile prevad, pentru persoanele cu dizabilitati, o evacuare amanata printr-o zona de asteptare sigura, oferind protectie impotriva fumului, flacarilor, radiatiilor termice si ruinei cladirii pentru o perioada minima de timp.

Traseele de evacuare trebuie sa fie clar identificate si marcate cu iluminare de urgenta. Acelasi lucru este valabil si pentru calea care duce la zonele de asteptare sigure.

Aceste informatii sunt grupate intr-un plan de evacuare din zona in cauza, plasata cel putin la  intrarile si iesirile zonei mentionate.

Pentru a asigura evacuarea in siguranta a tuturor oamenilor, este necesara organizarea. Trebuie sa se adapteze la specificul unitatii.

Interventie

Oricine percepe declansarea unui incendiu trebuie sa dea alarma si sa implementeze asa-numitele mijloace de prima interventie (stingatoare, supape de incendiu armate (RIA)) fara sa astepte sosirea personalului special desemnat. Prin urmare, este esential ca tot personalul sa fie instruit in manipularea stingatoarelor.

Dincolo de acest antrenament care permite dobandirea reflexelor bune, oamenii sunt instruiti special pentru a putea, intr-un mod coordonat, sa vina in intarire; sunt prima echipa de interventie.

Echipament de prim ajutor

Acestea includ in principal stingatoare portabile si supape de incendiu armate si sunt disponibile pentru tot personalul.

Exista mai multe tipuri de stingatoare: totul depinde de agentul de stingere pe care il contin (apa, pulbere, dioxid de carbon etc.) si de greutatea lor (portabile sau mobile pe roti etc.).

Acestea trebuie asezate pe stalpi sau pe pereti, in locuri clare, de preferinta la intrarea in ateliere sau spatii. Ele sunt fie vizibile de la distanta, fie indicate printr-o inscriptie vizibila de la distanta.

Al doilea echipament de interventie

Acest material, mai puternic si mai greu de utilizat decat cel anterior, include:

  • instalatii fixe de alimentare cu apa (colector de incendiu, coloana uscata, coloana incarcata etc.),
  • furtun pentru pompieri care trebuie conectate la hidranti de incendiu, hidranti de incendiu sau la descarcarea unei pompe cu motor,
  • furtunuri de incendiu,
  • generatoare de spuma,
  • rezervoare suplimentare de alimentare cu apa, daca este necesar.

Acest material este implementat de persoane desemnate si instruite special.

0 Shares
You May Also Like