De-a lungul timpului, consumatorii de cafea au incercat sa faca aceasta bautura si mai delicioasa si au adaugat diverse condimente in ea. Ce poti sa pui in cafeaua de dimineata? Majoritatea prefera cafeaua cu zahar, insa ce se intampla daca adaugam sare in loc de zahar?
Alton Brown, autorul unei carti celebre de bucatarie, ne sugereaza sa punem un varf de cutit de sare la o ceasca de cafea. El a insistat ca pentru fiecare ceasca de apa folosita sa amestecam doua linguri de cafea macinata cu o jumatate de sare.
„Sarea nu numai ca anuleaza gustul amar, dar si netezeste gustul de statut al apei care sta in rezervor. (…) Si apropo, cercetarile au dovedit ca sarea este de fapt mai buna la neutralizarea amaraciunii decat zaharul”.
Pe de alta parte, Scott Rao, expert barista, spune ca este nevoie de 0,15 grame de sare la 100 de mililitri de cafea, fie ca e vorba despre espresso sau cafeaua la filtru.
Avand in vedere ca o lingurita de sare cantareste intre 5 si 8 grame, iti poti lesne imagina ca nu trebuie sa exagerezi cu sarea in cafea. Vrei sa te convingi ca asa e? Noi am adaugat un varf de sare intr-o cafea preparata cu capsule cafissimo si a fost delicioasa.
Si cei doi ar putea sa aiba dreptate, daca ne gandim ca exista multe culturi care obisnuiesc sa puna sare in cafea.
Cafeaua cu sare, traditie in Turcia
In tari nordice precum Suedia, Danemarca, Norvegia sau in Turcia si Ungaria, consumul de cafea cu sare are o traditie indelungata.
De exemplu, in Turcia este o traditie ca mireasa sa ii prepare cafea cu sare viitorului ei sot si familiei acestuia. Inainte de pronuntarea logodnei, barbatul se duce acasa la aleasa inimii, ca sa-i ceara mana, insotit de cativa membri ai familiei sale.
In timpul intalnirii celor doua familii, viitoarea sotie pregateste cafea pentru toata lumea. Cafeaua pregatita pentru viitorul sot este de nebaut, deoarece va fi sarata si piperata. Viitorul sot trebuie sa bea toata cafeaua, fara sa se arate dezgustat. Aceasta inseamna ca pretendentul isi arata disponibilitatea si ca este gata sa suporte tot felul de probleme ale vietii, asumandu-si toate responsabilitatile, de dragul miresei.
Pe de alta parte, cafeaua sarata este si simbolul refuzului unui ales spune o alta traditie tot din Turcia. Pe vremuri, cuplurile se vedeau pentru prima data in timpul ceremoniei organizate pentru a cere mana miresei.
Cand fetei nu-i placea alesul, ii turna multa sare in cafea, ca sa-i fie inteleasa pozitia, fara sa se jigneasca la modul deschis. Daca tanara ezita, cantitatea de sare era acceptabila, iar daca era de acord cu viitorul sot, ii facea cafeaua dulce.
Ca sarea-n bucate
Este un fapt stiintific faptul ca sodiul neutralizeaza amaraciunea. De asemenea, sarea potenteaza orice aroma, de unde si perceptia tuturor ca sarea in bucate le face mai bune. Majoritatea bucatarilor sustin ca cele mai importante ingrediente din casa oricarui om sunt sarea si piperul.
Intrebuintarea nebanuita a zatului de cafea
Fie ca folosesti cafea boabe, o rasnesti si bei un espresso sau preferi traditionala cafea la ibric, aceste metode genereaza cantitati notabile de zat, pe care va sfauim sa nu va grabiti sa le aruncati. Zatul de cafea este un fertilizator excelent fiind bogat in azot. Totodata, contine si alti nutrienti precum fosforul, potasiul, fierul, calciul si magneziul.
Pentru a-ti face propriul ingrasamant, amesteca zatul de cafea cu alte materii organice, cum ar fi iarba, frunze maro, compost sau paie uscate.
In urma studiilor, se pare ca plantele care raspund bine la zatul de cafea sunt afinele, varza, boabele de soia, pomii fructiferi, rosiile, porumbul, trandafirii, cameliile, rododendronii si azaleele”. Ai grija sa raspandesti pulberea doar in jurul semintelor si rasadurilor.