Sarcofagele – mai pretioase decat se crede

0 Shares
0
0
0

Sarcofagele – mai pretioase decat se crede
Daca sunteti in situatia in care aveti nevoie de transport funerar noi va recomandam sa dati click pe link si veti gasi o echipa de profesionisti care va vor sta aproape cu discretie. In acest articol vom vorbi despre sarcofage si despre modul in care ele sunt de fapt mult mai pretioase decat sunt percepute in prezent.

Se presupunea ca toti hotii care spargeau mormintele faceau asta numai pentru a gasi bijuteriile si obiectele pretioase cu care se ingropau egiptenii bogati. Conform cu ultimele cercetari se pare ca nu a fost chiar asa. La expozitiile care sunt organizaate in Anglia au aparut foarte multe sarcofage efiptene care au si o particularitate negasita pana acum.

Ele sunt facute din piese care faceau parte din sarcofag ceva mai vechi. Cercetatorii britanici spun ca elementele din care sunt facute aceste sarcofage au fost luate de la jefuitorii de morminte. Ei eliminau partile din decdat si scoteau sicriele din  morminte apoi le vindeau pe bucati celor care isi doreau sa aiba un loc de veci cu fast fara sa plateasca mult.

Cele mai multe dintre mormintele descoperite pana in prezent de arheologi sunt jefuite. S-a zis si ca hotii doreau doar sa obtina bijuterii si obiecte pretioase cu care persoanele bogate erau ingropate. Conform cu ultimele cercetari se zice ca nu a fost chiar asa pentru ca ei luau si sicriele pe care le gaseau si prin urmare s-a tras concluzia ca obiectele pot sa fie aproape la fel de valoroase ca toate celelalte bunurile.

Istoricii britanici vor sa afle cat de bine organizat a fost negotul cu aceste piese funerare si isi pun intrebarea daca cei care faceau sicriele in perioada aceea aveau in ateliere si bucati de sarcofage ce proveneau din furturi.

Din cercetarile care au fost facute pana in prezent a rezultat ca unele din sicrie au fost facute si din elemente mai vechi care erau ulterior personalizate tinand cont de preferintele pe care le aveau clientii.

La fel s-a intamplat si cu sarcofagele care au fost destinate inhumarii liderilor scribilor din templul lui Ra din Teba si a preotesei care lucra in aceeasi locatie. Toate analizele cu raze X si tomografiile computerizate aratau ca obiectele funerare aveau piese mai vechi care erau lipite intre ele cu lut, panza si paie.

Specialistii sustine si ca refolosirea sicrielor in perioada respectiva era necesara pentru ca uele esente din lemn erau foarte scumpe. De exemplu sarcofagul preotesei amintite mai sus era facut di scanduri de cedru iar acest lemn se importa din zonele in care azi se afla Libanul.

Acestea sunt chestiuni interesante despre modul in care egiptenii priveau moartea. Se pare ca pentru cei mai multi dintre ei sarcofagele nu erau atat de importante ci conta mai mult modul in care se desfasura ceremonia de inmormantare. Vorbim desigur despre oamenii de rand care nu isi permiteau sarcofage scumpe si se multumeau si cu unele refolosite.

Mormintele egiptene si sarcofagele au fost foarte cautate de vanatorii de comori si de hoti si in jurul lor s-au format mai multe povesti.

0 Shares
You May Also Like