Tot ce trebuie sa stii despre fibre si tesaturi

3 Shares
0
0
3

Tot ce trebuie sa stii despre fibre si tesaturiFibrele si tesaturile sunt folosite pentru a confectiona articole de imbracaminte, lenjerii de pat sau alte produse, asa ca in continuarea acestui articol vei putea afla cateva informatii despre aceste fibre si tesaturi.

Bumbacul este fara doar si poate cel mai des intalnit material, asa ca trebuie precizat faptul ca firba de bumbac se extrage din planta numita bumbac, fibra este foarte absormanta motiv pentru care se usuca si foarte greu. Bumbacul insa este placut la purtat si are sanse mici sa provoace alergii.

Bumbacul nu este elastic, motiv pentru care de multe ori se combina cu firbe elastice pentru a rezulta o tesatura moale ce trebuie sa preia forma corpului.

Capocul este o alta fibra naturala, obtinuta din fibrele fructului Capoc. Aceste fibre se gasesc invelite intr-un strat subtire de ceara care impiedica teserea lor. Aceste firbe de capoc se folosesc pentru umplerea vestelor de inot deoarece nu absorb apa. Firbele de capoc se pot folosi si pentru confectionarea saltelelor sau a pernelor.

Inul este un alt material des intalnit, care se extrage din tulpinile de in. Acest material este moale si neted si nu retine caldura, fiind considerat mai degraba un material racoros. Din acest motiv, inul este un material folosit pentru confectionarea imbracamintii de vara si a lenjeriilor de pat de vara.

Inul se vopseste greu, este neelastic dar foarte rezistent. Acesta se mototoleste repede, asa ca indiferent ca discutam despre haine din in sau lenjerii de pat din in, acestea trebuiesc calcate umede, la temperaturi faorte mari.

Ramia este o firba de rafie, extrasa din tulpinile plantelor de ramie. Aceasta fibra se vopseste usor si se foloseste pentru confectionarea fetelor de masa sau a sforilor. Ramia este foarte puternica si rezistenta la rupere.

Lana este un alt material despre care trebuie discutat. Ea provine din blana unor animale (oi, in special), si este un material foarte calduros. Lana nu se motoleste, nu arde si nu ia mirosuri, si mai este si elastica.

Matasea este o alta fibra textila, o fibra foarte fina care se obtine din coconii viermelui de matase. Exista matase dud si matase salbatica. Despre aceasta fibra mai trebuie prezicat ca este foarte fina, lucioasa si foarte rezistenta. Ea este un izolator termic atat pentru frig cat si pentru caldura. Matasea se mototoleste greu dar este sensibila la frecare, la petele de apa si la temperaturi ridicate, iar daca este expusa la lumina puternica se decoloreaza.

Ei bine, acestea au fost firbele naturale, insa exista si fibre sintetice precum vascoza, acetatul, elastanul, poliamida, licra sau modalul, insa acestea nu au aceiasi calitate superioara precum firbele naturale.

Ei bine, trebuie mentionat faptul ca pentru confectionarea lenjeriilor de pat sau a hainelor se folosesc si diferite tesaturi, astfel ca putem discuta aici despre material satinat, care este o tesatura fina si moale. De regula este intalnit bumbacul satinat atunci cand discutam despre lenjerii de pat.

Tot atunci cand discutam despre tesaturi mai trebuiesc amintite catifeaua, damascul, atlasul, frotirul sau eponjul, batistul, brocartul, poplinul, plusul sau taftaua.

 

3 Shares
You May Also Like