Artar japonez rosu, pitic sau galben – cum se creste?

0 Shares
0
0
0

Artar japonez rosu, pitic sau galben – cum se creste?Nu toata lumea stie ca artarul rosu este unul dintre primii copaci care infloresc primavara, dupa lunga hibernare din timpul iernii. Dar toamna, aceasta planta este cea mai buna, cand frunzisul se aprinde in nuante calde si intense de rosu, galben si portocaliu. Iata cum se cultiva in gradina si in ghiveci.

Raspandit in parcurile si gradinile din toate colturile lumii, artarul rosu este un arbore elegant si gratios, cu frunze caduce, care apartine familiei Aceraceae. Plantele din genul Aceraceae se disting prin aspectul lor elegant si prin frunzisul bogat, decorativ, de culoare rosu inchis sau burgunda.

Compus din aproximativ 200 de specii diferite, artarii rosii pot fi gasiti sub forma de arbusti mici, cu o inaltime de aproximativ un metru, sau sub forma de arbori inalti si impunatori. De fapt, unele exemplare pot depasi 40 de metri. Pe de alta parte, exista unele varietati de artar rosu japonez care sunt extrem de mici, pot fi cultivate ca arbori bonsai si au un impact ornamental deosebit.

Principalele caracteristici ale acestei plante, care este originara din zonele nordice ale Europei si Americii si din estul Asiei, sunt frunzele sale simple sau compuse, de forma lanceolata sau alungita, in functie de specie. Florile, pe de alta parte, sunt in buchete galbene sau verzi si, spre deosebire de frunze, nu sunt deosebit de aspectuoase.

Un artar japonez rosu, pitic sau galben este cea mai buna alegere pentru gradini colorate.

Soiuri si tipuri de artar rosu

Familia Aceraceae cuprinde mai mult de 200 de specii din genul Acer, care sunt greu de enumerat. In general, insa, cele mai mari sunt speciile nord-americane si canadiene, care ating (si uneori depasesc) 30-40 de metri inaltime.

Pe de alta parte, soiurile de dimensiuni mai modeste sunt cele asiatice, care, in general, nu depasesc 3-5 metri. Din nou, in general, putem spune ca cele mai raspandite specii de artar rosu din lume sunt urmatoarele:

  • Acer Negundo
  • Acer Palmatum
  • Acer Japonicum
  • Acer Platanoides
  • Acer Pseudoplatanus (sau Artarul Major, cel mai mai maiestuos)
  • Acer Saccharinum

Cel mai raspandit si cel mai cultivat este artarul palmat, dar sunt populare si soiurile pitice cu frunze compacte in nuante violet-violet sau maro. Unele soiuri nu isi schimba culoarea si raman rosii pe tot parcursul anului.

Altele, pe de alta parte, isi schimba culoarea toamna, creand efecte cromatice cu adevarat pitoresti. Pe de alta parte, artarul rosu din care se face faimosul sirop de artar este Acer Saccharinum, a carui scoarta, atunci cand este incizata, elibereaza o seva dulceaga folosita pentru a produce melasa atat de draga americanilor.

Cultivare

Dintre toti artarii rosii, artarul de palmier este probabil cel mai potrivit pentru zonele noastre climatice si, de asemenea, cel mai putin pretentios. Poate fi cultivata cu usurinta in gradina si este foarte comuna in parcuri si in zonele impadurite din preaplin sau din dealuri.

Avand in vedere dimensiunea sa, poate fi cultivata cu succes si in ghivece si, in general, in spatii mici. Inaltimea pe care o poate atinge acest soi, de fapt, nu depaseste niciodata 150 cm. Artarul rosu de palmier este, prin urmare, o planta cu o mare adaptabilitate.

0 Shares
You May Also Like