Avantajele si dezavantajele diferitelor materiale ale manusilor de lucru

0 Shares
0
0
0

Avantajele si dezavantajele diferitelor materiale ale manusilor de lucruExista multe materiale pentru a face o manusa de lucru profesionala. Pentru ca fiecare material are propriile sale avantaje si propriile sale slabiciuni, am decis sa iti prezentam principalele materiale folosite pentru fabricarea unei manusi profesionale. Acest lucru va face mai usor sa alegi manusa de protectie.

Manusa profesionala din piele

Pielea este un material natural care poate proveni din diferite tipuri de piele. Exista un numar foarte mare de manusi profesionale de piele. Alegerea pielii este esentiala deoarece fiecare dintre ele are propriile niveluri de flexibilitate si rezistenta. Proprietatile mecanice ale pielii de miel sunt foarte limitate.

Manusa de protectie din bumbac

Bumbacul este un material vegetal. Poate fi folosit pentru fabricarea manusilor amestecate cu alte fibre (poliester-bumbac) sau singur. De asemenea, bumbacul este adesea folosit ca si captuseala a unei manusi.

Fibrele de bumbac sunt foarte flexibile si astfel ofera o rezistenta excelenta la tractiune si torsiune. In plus, o manusa de lucru din bumbac nu este iritante pentru piele. In cele din urma, are o putere puternica de absorbtie. Permite astfel o evaporare lenta a lichidelor absorbite si deci o racire foarte slaba a organismului.

Manusa de lucru din latex

Latexul provine dintr-o emulsie secretata de anumite plante precum Hevea. Acest material natural este foarte apreciat pentru capacitatea sa elastica (are rezistenta mare la intindere) dar si pentru rezistenta la detergenti, alcooli si produse diluate in apa.

Pe de alta parte, nu este potrivit pentru contactul cu grasimi, uleiuri, solventi organici si hidrocarburi. Astazi, manusa de lucru din  latex se inlocuieste din ce in ce mai mult cu nitrilul pentru a evita riscurile alergice.

Manusa de manipulare cu nitril

Nitrilul este un „cauciuc sintetic” de inalta performanta. Are o elasticitate excelenta, rezistenta foarte buna la intepare, taieturi, abraziune si agatati. De asemenea, ofera o rezistenta foarte buna la o mare varietate de substante chimice periculoase si solventi.

Spre deosebire de latex, aceste manusi Missena de unica folosinta din nitril nepudrate ofera o protectie excelenta impotriva uleiurilor, grasimilor, acizilor, hidrocarburilor. Pe de alta parte, ofera rezistenta scazuta la cetone, produsele halogenate (clorurate, fluorurate) si la acizii oxidanti.

Manusa de protectie din neopren

Neoprenul a fost primul cauciuc sintetic, dezvoltat pentru a inlocui cauciucul natural pentru a obtine un cauciuc rezistent la uleiuri. In plus, seamana foarte mult cu cauciucul natural. Rezistenta la abraziune a acestui material este excelenta, desi este inferioara proprietatilor anti-abrazive ale cauciucului natural.

Manusa de lucru din PVC

PVC-ul este un polimer termoplastic sintetic denumit in mod obisnuit „vinil”. Este un material flexibil, dar nu are sensibilitatea tactila a cauciucului. Ofera rezistenta ridicata la abraziune si rezistenta economica la majoritatea acizilor, uleiurilor, grasimilor, corozivilor si hidrocarburilor.

Pe de alta parte, nu este rezistent la aldehide, cetone, hidrocarburi aromatice, produsi halogenati, heterociclici sau azotati.

Manusa de manipulare din poliuretan (PU).

Poliuretanul este un polimer al uretanului, denumit in mod obisnuit „PU”. Este un material subtire, flexibil si respirabil, care ofera o aderenta excelenta precum si o dexteritate foarte buna in conditii uscate. Pe de alta parte, nu este recomandat intr-un mediu umed, gras si uleios.

0 Shares
You May Also Like