Cu siguranta ca pentru posesorii de animale, prezenta la un cabinet veterinar poate insemna o adevarata experienta, avand in vedere sistemul medical obisnuit. Astfel, spre deosebire de spitalele publice romanesti, cabinetele veterinare moderne pun pacientul pe primul plan, in ciuda faptului ca in acest caz avem de a face cu pacienti necuvantatori si nu cu oameni.
Astfel, rareori intalnesti oameni dedicati precum la cabinetele veterinare, aceasta insemnand ca trebuie sa iubesti mult animalele pentru a practica aceasta meserie. De multe ori insa, meseria presupune si asumarea unor investitii, chiar daca aceasta implica niste costuri si dotari pe masura.
In acest sens, daca asistam astazi la aparitia de cabinete medicale veterinare aproape la tot pasul, diferenta dintre acestea o fac dotarile. Iar la acest capitol, dotarea cu un aparat radiologie veterinara reprezinta un atu deloc de neglijat.
Cum functioneaza un aparat radiologie veterinara
In primul rand, ar trebui sa explicam principiul de functionare al aparatelor radiologice, care nu difera prea mult in cazul celor pentru uz veterinar, fata de cele pentru uz uman. Acestea au la baza radiatiile Roentgen, a caror propagare prin corpul uman are capacitatea de a imprima rezultatul pe un film, dand nastere astfel radiografilor pe care le cunoastem cu totii.
In cazul aparatelor radiologice veterinare, putem vorbi despre o dozare a radiatiilor intr-o cantitate mult mai mica, astfel incat acestea sa nu aiba efecte nocive asupra pacientului. De asemenea, aparatele performante au posibilitatea de a scoate intr-un timp foarte scurt rezultatul examinarii imagistice, astfel incat medicul sa poata pune cat se poate de scurt un diagnostic micilor pacienti.
Avantajele unui aparate de radiologie pentru un medic veterinar
Acesta este, de altfel, unul dintre principalele avantaje ale aparatelor radiologice de uz veterinar. Daca in cazul oamenilor examinarea poate presupune si un consult initial, cu raspunsuri din partea pacientului la intrebarile medicului referitoare la simptomatologie, in cazul animalelor, acest lucru nu este posibil. Din acest motiv, folosirea unui aparat radiologie veterinara ne poate oferi un diagnostic exact si intr-un timp foarte scurt, fara a mai fi nevoie de investigatii suplimentare.
Minim invaziv pentru pacient
Un alt avantaj este acela ca, in cazul aparatelor radiologice performante, impactul asupra organismului animalelor este minim. Este cunoscut faptul ca investigatiile radiologice pot avea efecte nocive pentru pacienti, ca de altfel orice tip de radiatie. Din acest motiv, unele masuri de protectie pentru operatori, cat si pentru pacientii necuvantatori, este mai mult decat obligatorie.
Cu toate acestea, aparatele de uz veterinar folosesc sisteme de radiatii minim invazive. Mai mult, solutiile moderne in acest domeniu permit practic efectuarea de investigatii fara a mai fi nevoie de imprimarea si developarea pe film, rezultatul fiind listat pe calculator. Aceasta in conditiile in care substantele de contrast si de developare folosite pot contine diversi agenti chimici nocivi atat penru sanatatea umana, cat si pentru cea animala.