Cauzele poluarii mediului

0 Shares
0
0
0

Poluarea mediului a existat de secole, dar a inceput sa fie semnificativa numai in urma revolutiei industriale din secolul al XIX- lea. Poluarea apare atunci cand mediul natural nu poate distruge un element fara a-si crea daune.

Elementele implicate nu sunt produse de natura, iar procesul de distrugere poate varia de la cateva zile la mii de ani (adica, de exemplu, in cazul poluantilor radioactivi).

Cu alte cuvinte, poluarea are loc atunci cand natura nu stie sa descompuna un element care i-a fost adus intr-un mod nefiresc.

Este deosebit de important ca poluarea sa fie luata in serios, dat fiind faptul ca are un efect negativ asupra elementelor naturale care au o nevoie absoluta de existenta pe pamant, cum ar fi apa si aerul. Putem identifica mai multe tipuri de poluare pe Pamant: poluarea aerului, poluarea apei si poluarea solului.

Cauzele poluarii mediului

Sa aruncam mai intai o privire asupra cauzelor poluarii mediului:

1. Industrii: Industriile ne-au poluat mediul, mai ales de la inceputul revolutiei industriale, dupa cum am mentionat mai sus, in special din cauza utilizarii tot mai mari de combustibili fosili. In secolul al 19- lea si pentru o parte semnificativa a secolului al XX- lea, carbunele a fost folosit pentru ca masinile sa functioneze mai repede, inlocuind forta umana.

Desi poluarea din industrie reprezinta cea mai mare sursa pentru poluarea aerului, poate fi responsabila si de contaminarea solului si a apei. Acesta este in special cazul industriilor generatoare de energie, cum ar fi instalatiile care produc energie electrica.

De asemenea, transportul acestei energii poate fi daunator pentru mediu. Putem lua ca exemplu transportul benzinei prin conducte; daca exista o scurgere in conducta, solul va fi poluat automat. In acelasi timp, in cazul in care cisterna care transporta benzina de la instalatia de productie la locul unde va fi consumata scurgeri, apa va fi contaminata.

2. Transport: De cand barbatii au abandonat puterea animalelor pentru a calatori, poluarea mediului a devenit din ce in ce mai mare. Nivelurile sale au crescut doar pana acum. In mod similar industriilor, poluarea cauzata de transport poate fi atribuita in principal combustibililor fosili.

Intr-adevar, oamenii au mers de la transportul cu caleasca trasa de cai la masini, trenuri (care, inainte de electricitate, erau propulsate de carbune) si avioane. Deoarece traficul creste in fiecare zi, poluarea urmareste acea evolutie.

3. Activitati agricole: Agricultura este responsabila in principal de contaminarea apei si a solului. Acest lucru este cauzat de utilizarea crescuta a pesticidelor, precum si de caracterul intensiv al productiei sale.

Aproape toate pesticidele sunt fabricate din substante chimice si sunt menite sa tina bolile si amenintarea animalelor departe de culturi. Cu toate acestea, prin pastrarea la distanta a acestor forme de viata, raul este aproape intotdeauna cauzat si mediului inconjurator.

In plus, pe masura ce agricultura devine din ce in ce mai intensa pentru a hrani populatia mondiala in crestere, mai multe medii si ecosisteme sunt distruse pentru a face spatiu pentru culturi. Unele dintre ele, cum ar fi rapita folosita pentru a produce ulei, necesita mult spatiu pentru o productie relativ mica.

4. Activitati de tranzactionare, iar aici ne referim la activitati comerciale, inclusiv productia si schimbul de bunuri si servicii. In ceea ce priveste marfurile, poluarea poate fi cauzata de ambalaje (care implica adesea utilizarea plasticului, care este fabricat din combustibili fosili) sau de transport, in principal.

5. Locuinte: In sfarsit, zonele rezidentiale asigura si o parte corecta a poluarii. In primul rand, pentru a putea construi case, mediul natural trebuie distrus intr-un fel sau altul. Fauna si plantele salbatice sunt alungate si inlocuite cu constructii.

Intrucat necesita activitatea industriilor, constructia in sine este, de asemenea, o sursa de contaminare a mediului. Apoi, atunci cand oamenii se instaleaza, vor produce deseuri in fiecare zi.

Cele mai multe deseuri produse de oameni sunt de fapt materiale plastice pe care le arunca. Ei bine, acum exista caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile, pungi si sacose biodegradabile sau ambalaje compostabile, care se descompun rapid, si care nu sunt daunatoare mediului inconjurator.

Drept urmare, utilizarea ambalajelor si a produselor biodegradabile si compostabile incepe sa creasca in popularitate din ce in ce mai mult.

0 Shares
You May Also Like