Ce este psihologia?

0 Shares
0
0
0

Ce este psihologia?In cazul in care iti doresti sa stii ce este psiholotia, cu siguranta vei fi dezamagit sa afli ca pana in prezent psihologia nu are o definitie unica, insa odata cu trecerea timpului, oamenii de stiinta au analizat foarte mult psihologia si i-au gasit acesteia mai multe definitii.

Ei bine, daca stam sa discutam din punct de vedere etimologic, psihologia (termen care provine de la grecescul psyche si logos) este acea stiinta care studiaza psihicul uman folosindu-se de un mare ansamblu de metode obiective, iar scopul sau este acela de a cunoaste legile lui de functionare (a psihicului), dar si acela de a optimiza si ameliora existenta umana.

Psihologia este deasemenea si stiinta care studiaza procesele mentale, dar si comportamentul uman si modul in care acestea (procesele mentale si comportamentul uman) sunt influentate de procesele interne, bio-fiziologice, ale omului si mediul socio-cultural in care omul traieste.

Cu alte cuvinte se poate spune faptul ca, psihologia este stiinta care studiaza oamenii, sub toate aspectele acestora: biologic, psihologic, sociologic si cultural.

Aici nu trebuie sa se inteleaga faptul ca aceasta stiinta fura caciula biologilor, sociologilor sau etnologilor, pentru ca ea are un obiect unic de cercetare, ci trebuie sa se inteleaga faptul ca psihologia doar isi propune sa surprinda felul in care toti acesti factori interactioneaza influentand omului. Totodata aceasta stiinta mai studiaza:

  • Comportamentele obsevabile ale oamenilor, iar aici discutam despre modul in care oamenii se comporta cu cei aflati la suferinta, sau cu cei care se afla in culmea fericirii, dar psihilogia mai studiaza si actele de violenta ale oamenilor, reactia de bucurie a oamenilor, plus o multime de alte aspecte importante;
  • Procesele mentale si comportamentele nevazute dar intuite ale oamenilor, iar aici discutam de exemplu despre gandire, somn, emotii, dar si despre alte aspecte;
  • Componentele si procesele interne bio-fiziologice, iar aici putem discuta de exemplu despre rolul pe care il joaca hormonii, neurotransmitatorii si nu in ultimul rand genele in determinarea starilor si comportamentelor umane;
  • Factorii din mediul in care traim si modul in care acestia ne afecteaza viata.

Asadar, in momentul in care vine vorba despre psihologie, fara a avea o definitie clara si exacta a acesteia, putem spune ca ea reprezinta o stiinta care studiaza psihicul uman.

Referitor la psihologie mai este important de mentionat faptul ca o multime de tineri absolventi de liceu se inscriu an de an la facultatile specifice, pentru a deveni apoi psihologi.

Cat despre psihologi, trebuie mentionat faptul ca lucrurile nu stau chiar asa precum crede lumea, pentru ca ei nu ii trateaza doar pe oamenii nebuni sau pe oamenii bolnavi psihic.

Psihologii ii trateaza pe toti oamenii care au nevoie de consiliere psihologica in momentul in care se confrunta cu o problema foarte grava (divort, deces in familie, pierderea locului de munca).

Chiar daca pentru unii pare imposibil un psiholog poate sa salveze viata unui pacient, oferindu-o acestuia sfaturile utile pentru a-si invinge teama, sau datorita modului in care il ajuta sa priveasca si sa rezolve anumite probleme.

 

0 Shares
You May Also Like