De ce e bine sa jucati jocuri de rol?

0 Shares
0
0
0

De ce e bine sa jucati jocuri de rol?Este deja bine stabilit in industriile terapeutice si psihologice ca jocul de rol, fara aspectul jocului, poate fi un instrument terapeutic foarte puternic (Tietel). Exista deja o varietate de modalitati terapeutice bine stabilite legate de jocurile de rol, cum ar fi Gestalt (Perls) si psihodrama (Bell). Industria de recreere terapeutica, reprezentata de organizatii precum Asociatia americana de recreere terapeutica (ATRA), a stabilit de zeci de ani ca activitatile recreative, si in special jocurile, au beneficii terapeutice foarte puternice (Austin si Crawford 203-204). Puteti merge pentru jocuri de realitate virtuala Bucuresti.

In ultimii ani se inregistreaza o crestere constanta a miscarilor de a utiliza jocuri non-RPG pentru educatie.

Jocurile de rol folosite ca instrumente educationale si terapeutice pentru tineri si adulti

In mod ciudat, diversele ramuri ale lumii psihoterapiei nu s-au incadrat inca in mod semnificativ in puntea acestor modalitati, si anume separarea actuala a jocului de rol ca terapie si jocurile ca terapie, care apoi ar fi unite impreuna ca o terapie cu jocuri de rol.

Aceasta rezistenta ar putea fi cauzata de stigmatizarea continua cauzata de publicitatea controversata a jocurilor de rol jucate in anii 1980 (Walton), dar nu exista nici o indicatie clara despre motivele pentru care RPG-urile nu ar fi incluse logic in setul de modalitati de recreere de catre specialistii in terapie cel putin si pentru a fi luate in considerare de catre psihoterapeutii generalisti care cauta modalitati alternative.

RPG-ul se suprapune cu o serie de beneficii ale altor domenii, in special recreere, educatie, terapeutica si socializare, asa cum este ilustrat in diagrama Venn.

Ca reactie la publicitatea negativa puternica a anilor 1980, s-au efectuat zeci de studii de cercetare pentru a dovedi sau respinge reclamatiile negative impotriva jocurilor de rol. Este posibil ca aceasta controversa mult publicata sa fi fost factorul care a contribuit la intarzierea adoptarii jocurilor de rol de catre comunitatea de psihoterapie. Rezultatul final este ca un numar mare dintre oameni au evitat sau chiar au interzis jocurile de rol si cartile si componentele conexe, datorita faptului ca sunt “tematori de influenta pe care o pot aduce cu ele”.

De-a lungul anilor au existat incidente de scoli si magazine care inlaturau si interziceau cartile si interziceau activitatea dupa scoala. “Un hobby care ingramadeste milioane a devenit subiectul dispretului”. Aceasta dezbatere este acoperita in detaliu in documentul RPG Research The Defamation of Role-playing. Discutiile ulterioare privind aceasta dezbatere depasesc domeniul de aplicare al acestui document.

In ciuda stigmei mentionate anterior, se pare ca exista cel putin o tractiune castigatoare in anumite regiuni educationale, folosind jocuri de rol pentru a imbunatati experienta de invatare in setarile clasei. Acest lucru a inceput cu o mana de instructori si scoli care incearca abordari “alternative” de a preda un curs folosind jocuri de rol pentru a spori un anumit subiect, cum ar fi studii sociale (Haddad).

In ultimii ani jocurile de rol, parte integranta a curriculum-ului, au devenit mai larg acceptate in mai multe medii academice pentru toate varstele, de la nivel elementar si mediu pana la liceu, prin colegiu (Haddad, Cruz, McClain 1, Phillips ). Aceste cursuri acopera o gama larga de discipline, variind de-a lungul spectrului, inclusiv artele lingvistice (McClain 1), matematica si statistica (Walton), studii sociale (Haddad), istorie (Cruz) si engleza ca a doua limba.

0 Shares
You May Also Like