Despre munca de gradina

0 Shares
0
0
0

Despre munca de gradinaGradinile trebuie semanate in martie pentru ca in aceasta luna apar mai multe fenomene. Zilele devin mai lungi si temperaturile din timpul zilei sunt mai ridicate, zapada se topeste si pamantul se usuca, iar florile proaspete si primele rasaduri isi fac aparitia impreuna cu arbustii care cresc si copacii care incep sa inmugureasca.

Toate acestea se intampla datorita intercatiunii foarte complexe dintre temperatura, lumina si umezeala.

Inainte ca discutiile sa devina foarte stiintifice trebuie sa stiti ca gradinarii se bazeaza de foarte multe ori si pe intuitie deoarece in momentul in care discutam despre natura si in special despre plante este important sa faceti lucrul care trebuie atunci cand trebuie si totul va incepe cu pregatirea solului.

Pentru a va fi mai usor sa munciti in gradina se recomanda sa folositi utilaje gradinarit.

Multe persoane se intreaba care tip de cultivare este cel mai bun. Raspunsul cel mai simplu si care se potriveste de fiecare data in cazul gradinilor este: depinde! In cazul in care toamna solul nu a fost curatat de burieni si este tot acoperit cu gunoi sau daca are resturi ramase de la legumele de toamna, in primul rand trebuie eliminate toate resturile si acest lucru se face fie eliminand bucata cu bucata tot ce nu ar trebui sa existe pe sol fie sapand. In cazul in care ati intrat in iarna cu gradina curatata in martie nu veti avea nevoie decat de sapare.

Suprafata pe care o veti sapa trebuie sa fie inainte expusa la ploaie si ulterior sa asteptati in medie doua saptamani petru ca pamantul sa se aseze. Indata ce pamantul s-a uscat va trebui sa il nivelati utilizand grebla si sa separati bulgarii de pamant care au ramas. Suprafata sapata va fi gata de plantare si de insamantare.

Situatia pamantului trebuie supravegheata. In momentul in care va apucati de ingrijirea solului primavara se recomanda sa faceti ca solurile lutoase sau argiloase sa fie mai moi si pentru asta aveti nevoie de nisip grosier. Tinand cont de cat de compact este pamantul veti avea nevoie de aproximativ o roaba de nisip pentru o suprafata de maxim 5 metrii patrati. Inlocuiti nisipul cu argila in cazul in care pamantul este nisipos.

Calcarul de gradina este o problema atat pentru solul argilos cat si pentru cel nisipos. Solul nisipos este lipsit in general de calcar si primavara va trebui sa adaugati calcar.

Solul argilos are si el bevoie de calcar si pentru asta este necesar sa faceti o analiza a solului macar o data la trei luni pentru a determina clar ce se intampla cu situatia nutritionala din gradina si pentru a determina corect tipul de fertilizatori. Solutiile pentru gradina au de foarte mutle ori prea mult fosfor.

Veti avea nevoie de un fertilizator care contine fosfor dar va trebui sa aveti grija pentru a nu fertiliza excesiv pamantul. Retineti si faptul ca solul este un organism destul de complex si nu reprezinta numai particule de pamant. De aceea slolul e un subiect foarte interesant. Tot ce faceti sau ce omiteti sa faceti poate sa il strice.

0 Shares
You May Also Like