De ce isi schimba dintii culoarea?

0 Shares
0
0
0

De ce isi schimba dintii culoarea?In timp dintii pot sa isi schimbe culoarea din alb in galbui din mai multe motive. Unii dintre factorii care favorizeaza albirea dintilor sunt alimentele si fumatul. Ceaiul, vinul rosu si cafeaua sunt cele mai importante elemente care in timp provoaca patarea dintilor.

Ce au toate aceste elemente in comun?

Pigmentii care sunt mai intensi la culoare denumiti si pigmenti cromogeni se vor atasa usor pe culoarea alba aflata la exteriorul dintilor. Utilizarea tutunului provoaca si ea ingalbenirea dintilor.

Sunt doua substante chimice care se afla in tutun si care provoaca mai multe pete care se indeparteaza greu: nicotina si tarul. Tarul este mai inchis la culoare in general. Pentru a va albi dintii rapid si usor acasa va recomandam sa utilizati benzi Crest Whitestrips.

Nicotina este incolora pana in momentul in care se amesteca cu oxigenul si prinde o nuanta galbuie. Daca aveti in intentie sa va readuceti zambetul luminos si stralucirea initiala pe care dintii au auvut-o in trecut va recomandam sa apelati la proceduri de cosmetica dentara si albirea dintilor.

Varsta persoanei e si ea destul de importanta pentru cromatica dentara. In interiorul smaltului sunt anumite zone care se numesc dentina. In timp, smaltul aflat la exteriorul dintilor se subtiaza si prin smalt se vede culoarea galbena a dentinei si dintii prind o tenta galbuie.

Si anumite traume precum lovirile pot sa provoace ingalbenirea dintilor si asta pentru ca dentina reactioneaza in momentul traumelor si se inmulteste iar balanta cromatica dintre dentina si smalt  nu este aceeasi si dintii isi schimba culoarea.

Dintii care au o culoare mai intunceata pot sa aiba si cauze medicamentoase. Unele medicamente antihistaminice, medicamentele pentru presiunea arteriala si antipsihoticele pot sa aiba astfel de efecte.

Copiii mici care sunt nevoiti sa consume antibiotice pentru o perioada mai indelungata de timp, cum ar fi tetraciclina sau doxiciclina pot sa isi schimbe culoarea dintilor pentru ca in aceasta perioada dintii sunt in formare. Si chimioterapia poate favoriza procesul de ingalbenire a dintilor la fel cum si radiatiile au un efect asupra culorii danturii.

Este recomandat sa discutati cu dentistul inainte de a demara un proces de albire a dintilor. In cazul in care medicul observa ca nu este nicio problema si ca nu exista riscuri majore ce pot sa apara puteti incepe tratamentul pentru albirea dintilor fara probleme.

Pasta de dinti cu efect de albire are capacitatea de a elimina depunerile de pe suprafata dintilor si chiar si tartrul si in acest mod dintele isi recupereaza nuanta naturala. Astfel de produse au proprietati abrazive si sunt recomandate pentru a albi dintii, dar nu se utilizeaza pe timp indelungat pentru ca au capacitatea de a subtia si smaltul.

Alta practica asigurata de catre un profesionist, poate fi realizata in orice cabinet de stomatologie si de obicei nu aveti nevoie decat de o sedinta sau cel mult doua pentru acest lucru.

In cabinet dentistul aplica un gel special pe gingie si pe dinti si ulterior cu aparatura cu lumina speciala sau cu laserul trece la albirea efectiva a acestora. Cu toate acestea procedura este ceva mai costisitoare decat alte metode de albire.

0 Shares
You May Also Like