Diagnosticul de autism este coplesitor pentru orice parinte. Progresele se vad prin terapie ABA

0 Shares
0
0
0

La cele mai mici suspiciuni in privinta dezvoltarii unui copil parintii trebuie sa consulte un medic de specialitate. Semnele apar de regula in primii doi ani de viata, dar daca parintii sunt atenti le pot observa si mai devreme de atat.

Cand vine vorba de tulburarea de spectru autist este esential ca diagnosticul sa fie pus cat mai devreme pentru ca parintii si copilul afectat sa inceapa terapia de recuperare. Aceasta tulburare este una dintre cele mai frecvente, iar in Romania numarul a fost in continua crestere in ultimii ani.

Aceasta tulburare nu are leac, insa se pot face imbunatatiri, astfel incat copilul sa duca o viata independenta, sa se integreze social si calitatea vietii sale sa fie imbunatatita.

Este o tulburare de dezvoltare ce afecteaza comportamentul si comunicarea, iar termenul de spectru se refera la faptul ca fiecare copil ce primeste acest diagnostic are grade foarte diferite de afectare. Odata ce diagnosticul este pus de catre medicul psihiatru pediatru, parintii trebuie sa apeleze la ajutor de specialitate. Centrul Pas cu Pas este locul unde poate incepe terapia adecvata nevoilor copiilor.

Terapia ABA – cand este momentul sa apelezi la aceasta

Spectrul acestei tulburari variaza de la copii care au probleme minime de comportament si comunicare verbala, dar au dificultati in a relationa cu cei din jur (tulburare Asperger), pana la copii ce nu vorbesc, care parca nu ii oberva pe cei din jur, intampina dificultati de invatare, gandire, rezolvare a problemelor si altele.

In cazul autismului legaturile neuronale sunt fixe si duc la comportamente stereotipe si de autostimulare. Diagnosticarea timpurie este importanta, fiindca pe masura ce trece timpul traseele neuronale devin mai rigide si mai greu de modificat. In aceste cazuri terapia ABA este esentiala.

Prin terapie ABA, specialistii analizeaza in detaliu fiecare comportament al copilului astfel incat sa aplice sistematic interventii personalizate, pentru a dezvolta noi comportamente, a le creste pe cele dezirabile, dar si pentru a modela comportamentele indezirabile.

Vino la Centrul Pas cu Pas

Parintii vor gasi aici sustinerea de care au nevoie. Prin terapie ABA copilul are mari sanse de recuperare si implicit integrare sociala. Terapia este facuta dupa un plan bine stabilit, iar parintii, cat si restul familiei, dar si celelalte medii sociale din care copilul face parte trebuie sa se adapteze nevoilor copilului cu tulburare de spectru autist. Pentru ca terapia din centru sa fie functionala, este important ca aceasta sa continue si acasa sau la scoala.

Descopera mai multe pe centrulpascupas.ro. Cu ajutorul terapeutilor copilul poate duce o viata productiva, satisfacatoare si independenta.

0 Shares
You May Also Like