In ce scopuri se foloseste un sfigmomanometru?

0 Shares
0
0
0

In ce scopuri se foloseste un sfigmomanometru?Un sfigmomanometru precum mercury free sphygmomanometers,  este un dispozitiv care masoara tensiunea arteriala. Este compus dintr-un manset gonflabil din cauciuc, care este infasurat in jurul bratului. Un dispozitiv de masurare indica presiunea mansetei. Un bec umfla manseta si o supapa elibereaza presiune. Un stetoscop este folosit pentru a asculta sunetele fluxului sanguin arterial.

Pe masura ce inima bate, sangele fortat prin artere provoaca o crestere a presiunii, numita presiune sistolica, urmata de o scadere a presiunii pe masura ce ventriculele inimii se pregatesc pentru o alta bataie. Aceasta presiune scazuta se numeste presiune diastolica.

Tensiometru – manseta este umflata la bine peste presiunea sistolica de asteptat. Pe masura ce robinetul este deschis, presiunea mansetei scade lent. Cand presiunea mansetei este egala cu presiunea sistolica arteriala, sangele incepe sa curga dincolo de manseta, creand turbulenta fluxului de sange si sunete sonore.

Folosind un stetoscop se aud aceste sunete si se inregistreaza presiunea mansetei. Sunetele fluxului de sange vor continua pana cand presiunea mansetei scade sub presiunea diastolica arteriala. Presiunea cand se va opri fluxul de sange indica presiunea diastolica.

Presiunile sistolice si diastolice sunt de obicei mentionate ca diastolice „peste” sistolice. De exemplu, 120 peste 80. Sunetele fluxului de sange se numesc sunete Korotkoff.

Tipuri

Exista trei tipuri de sfigmomanometre. Sfigmomanometrele digitale sunt automatizate, asigurand citirea tensiunii arteriale fara a fi nevoie de cineva care sa actioneze manseta sau sa asculte sunetele fluxului de sange. Cu toate acestea, tipurile digitale sunt mai putin exacte. Unii furnizori de servicii medicale folosesc digital pentru screening, dar folosesc sfigmomanometre manuale pentru a valida citirile in unele situatii.

Sfigmomanometrele manuale constau din dispozitive aneroide (cadran) si mercur (coloana). Utilizarea acestor dispozitive aneroide si mercur este aproape aceeasi, cu exceptia faptului ca dispozitivele aneroide necesita calibrare periodica.

Cum se masoara tensiunea arteriala cu sfigmomanometru: Principiul operational al unui sfigmomanometru tipic

Presiunea arteriala, care este masurata cu sfigmomanometru, poate fi influentata de multi factori, precum starea peretilor arteriali, rezistenta, curgerea, cantitatea si calitatea sangelui care circula prin inima. Tensiunea arteriala depinde de factorii mentionati mai sus, ceea ce inseamna ca, daca un flux de sange arterial este restrictionat, atunci citirile de tensiune arteriala (presiunea sistolica este inregistrata mai intai, presiunea diastolica va fi a doua) va fi, respectiv, mai mare. Ce presiune se numeste sistolica sau diastolica?

Systolic si diastolic sunt doua numere din care consta o citire a tensiunii arteriale. Systolic este sistola, care este faza in care inima este fortata din inima in aorta. Diastolica este diastola sau perioada de repaus a inimii, cand este reumpluta cu sange. La fiecare batai cardiace tensiunea arteriala este ridicata la nivelul sistolic, intre bataile inimii – scade la nivelul diastolic.

Masurarea presiunii cu ajutorul unui sfigmomanometru al tensiunii arteriale trebuie sa se faca in felul urmator:

  • stand pe scaun cu un brat usor indoit (cu maneca usor rulata sau goala);
  • asezati manseta la nivelul inimii si infasurati-o in jurul bratului superior (pentru tipuri automate si aneroide);
  • asezati manseta la nivelul inimii si infasurati-o ferm (nu strans) in jurul bratului superior (pentru tip manual);
  • lasati-va 5 minute de repaus inainte de masurarea presiunii.

Concluzie:

Sfigmomanometrul, numit si contor de tensiune arteriala sau sfigmometru, este un instrument sau dispozitiv special conceput pentru a masura tensiunea arteriala. Este alcatuit dintr-un manset gonflabil din cauciuc cu vezica de aer, care este infasurat in jurul unui brat superior si restrictioneaza orice flux de sange si un manometru sau un manometru (manometru mecanic) care masoara efectiv presiunea. Este un instrument medical foarte simplu, dar destul de eficient, cu ajutorul caruia se poate masura cu exactitate tensiunea arteriala, care, de fapt, ar trebui sa fie in jur de 120/80 (citirea normala a tensiunii arteriale pentru adulti).

Inainte de a incheia, precizam faptul ca sfigmomanometrul tensiunii arteriale (din grecescul „sfigmos” – pulsul sau bătăile inimii, plus manometrul – un dispozitiv de măsurare a tensiunii sau a presiunii) a fost introdus pentru prima dată în 1881 de Samuel Karl Ritter von Basch, iar în 1896, un medic italian Scipione Riva- Rocci a inventat o versiune mai ușor de utilizat a acestui dispozitiv, care în 1901 a fost modernizată și popularizată în cadrul comunității medicale de către Harvey Cushing. În prezent, este unul dintre cele mai frecvente instrumente medicale.

0 Shares
You May Also Like