Pacea si linistea, pe care o melodie o poate aduce omului, este fara egal. Cu toate acestea, frumusetea muzicii nu promite simplitate, si pentru un muzician nu-i este usor sa intretina un instrument muzical. In acest articol ne-am decis sa va explicam cum putem intretine instrumente muzicale.
In primul rand, instrumentele muzicale trebuie protejate de temperaturile extreme, de lumina directa a soarelui si de umiditatea ridicata. Mediul ideal de depozitare este un loc racoros, uscat. In timpul lunilor reci, instrumentul trebuie incalzit inainte de a fi folosit. Aceasta practica va contribui la mentinerea performantei in fiecare sezon.
Instrumentele sunt, de obicei, foarte scumpe. De aceea ar trebui sa suprvegheati transportul si manipularea lor. In cazul in care instrumentul se deterioreaza, nu intarzia sa apelezi la un specialist pentru a-l repara. Instrumentele rupte sau neglijate tind sa aiba un sunet neplacut. Cel mai bun mod de a te asigura ca instrumentul nu este supus nici unui pericol , este de a-l proteja intr-o cutie. Evitati, cu orice pret, sa folositi un sac.
Instrumentele de suflat: flaute, saxofoane, sau clarinet, necesita o parte din propriile lor instructiuni de ingrijire speciala. Dar principala grija este curatenia. Canalele interioare ale acestor tipuri de instrumente au tendinta de a prinde si de a colecta umezeala din aerul suflat prin ele.
Aceasta umiditate poate provoca fisuri pe suprafata interioara, fisuri care pot schimba calitatea muzicii redate. Pe de alta parte, umiditatea poate permite dezvoltarea fungilor. Nu este permis consumul alimentelor inainte de folosirea instrumentelor de suflat, deoarece permiteti patrunderea pariculelor alimentare in interiorul acestora.
Este foarte important sa se foloseasca o carpa curata pentru a sterge orice imbinari sau conexiuni. Este recomandat sa curatati si sa stergeti piesa de gura inainte de folosinta. Instrumentele de suflat trebuie supuse, periodic, unei curatenii profesionale.
Instrumentele de alama, cum ar fi trombonul si trompeta, sunt mai usor de ingrijit. Aceste instrumente se demonteaza usor si pot fi spalate cu apa calda si uscate cu o carpa moale. Piesele componente se depoziteza intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina directa a soarelui. Inainte de reasamblarea pieselor supapele trebuie unse cu o unsoare speciala.
Nu se folosesc substante chimice pentru a da instrumentului de alama o stralucire aparte! Substantele chimice au tendinta de a lasa urme lipicioase pe suprafata instrumentului.
Pianele, orgile si sintetizatorele nu au nevoie de ingrijire si de intretinere, in fiecare zi. In cazul in care nu sunt folosite, trebuie protejate sis terse de praf cu o carpa curata, moale si uscata. Daca apar defectiuni se apeleaza la un specialist.
Instrmentele cu coarde variaza de la viori la viloncele, la chitare, dar exista cateva sfaturi simple de ingrijire si intretinere. Din nou , curatenia este elementul de baza, inlaturarea particulelor de praf facandu-se cu ajutorul unei carpe uscate. Pentru instrumentele clasice, lemnul trebuie curatat, folosind preparate utilizate pentru mobile, iar in cazul unor instrumente valoroase, se recomanda sa se solicite avizul unui luthier. Pentru a face o rehidratare rapida a lemnului utilizat in clapele instrumentelor cu coarde, se recomanda folosirea uleiurilor lubrifiante speciale, fabricate din lamiae sau substante asemanatoare,. Schimbarea corzilor poate fi dificila. Este important ca inlocuirea lor sa se faca treptat, una cate una. Asigurati-va ca mainile sunt curate inainte de a face acest lucru.
Curatarea instrumentului nu trebuie sa fie un proces dificil, dar avand grija de el, in mod regulat, ii prelungiti viata si va ajuta sa obtineti un sunet mai bun.
.