Menghina este cu siguranta o unelta care nu are voie sa lipseasca din atelierul de tamplarie sau din gospodarie.
Aceasta se gaseste sub diferite tipuri, astfel ca exista menghine care sunt facute pentru ceasornicarie, exista de-asemenea menghine pentru lemn si tamplarie, iar altele sunt special fabricate pentru industria grea. Menghinele, este important de precizat ca pot fi mecanice, hidraulice sau pneumatice.
Menghina se foloseste cu scopul de a fixa un obiect in timpul lucrului. Aceasta unealta extrem de eficienta, are in componenta doua parti de diferite latimi, si poate fi utilizata un timp indelungat.
Menghina nu trebuie sa se utilizeaza pe post de nicovala sau presa, pentru ca nu acesta este scopul ei. Unealta trebuie sa fie aleasa in functie de tip, in functie de constructie, dar si in functie de dimensiuni. In cazul in care menghina este prea mica, se va deteriora rapid.
Pentru a fi utilizata intr-un un atelier mestesugaresc, cu siguranta se impune achizitionarea celei mai mari menghine care se gaseste pe piata. Uneori sistemele de prindere ale menghinei sunt construite prin contactul direct al falcilor cu piesa prinsa, in timp ce alte sisteme dispun de un material intermediar care nu lasa urme in locurile unde falca atinge piesa.
In ceea ce priveste menghinele pentru tevi, este important sa aflati ca acestea arata diferit in comparatie cu cele universale, iar de multe ori prinderea se va efectua cu lant in loc de doua parti solide.
Acele menghine care sunt de cea mai buna calitate, cu siguranta sunt realizate din fonta. Falca stationara si gaurile de prindere ale menghinei pe bancul de lucru, falca mobila, si nu in ultimul rand surubul cu maner, este necesar sa fie dimensionate corect si simetric.
In cazul in care o falca a uneltei sau urechile care se regasesc la talpa de prindere, se deterioreaza menghina nu mai poate fi utilizata. Surubul este fabricat in mod normal din otel, in timp ce la modelele care au design, acesta are o parte subtiata pentru a induce o spargere intr-un anumit punct unde se poate repara usor prin sudura.
In ceea ce priveste fonta, precizam faptul ca este un material rigid, cu o mare rezistenta atat la rugina, cat si alte substante chimice. Menghina care este fabricata din fonta nu vibreaza si nu este zgomotoasa in timpul lucrului.
O menghina care in schimb, este fabricata din otel, rugineste si mai repede decat o menghina din fonta, dar si mai profund. Dilatarea si contractarea este mai mare in cazul menghinelor fabricate din otel, insa flexibilitatea otelului este bine venita in diferite domenii de utilizare.
Indiferent daca materialul din care a fost fabricata menghina, placutele pot fi realizate din lemn, din otel, din cupru, din aluminiu, din policarbonat sau PVC, dar in nici un caz, nu din fonta.
Menghinele de cea mai buna calitate sunt modulare, iar producatorul furnizeaza separat componente pentru fiecare parte a menghinei. Atunci cand discutam despre menghinele profesionale, este necesar sa stiti ca acestea includ doua camere de lubrifiere, surub si vaselina.
Cu siguranta veti avea nevoie si de pachete de mentenanta, iar acestea cuprind pungi de vaselina cu o anumita vascozitate, dar si piese de schimb pentru maner, placute pentru falci, garnitura pentru camera de lubrifiere.
Totodata, aceste pachete pentru mentenanta mai pot cuprinde printre altele si suruburi pentru prinderea placutelor in falci, car si un piston de ridicare, un ax/stalp de suport, etc.
Criterii de selectie pentru o menghina
Menghina este o unealta extrem de importanta datorita rolului sau, si anume acela de a permite prinderea diferitelor tipuri de piese intr-un mod ferm, intre falcile sale.
Aceasta prindere in menghina a pieselor este extrem de importanta, pentru ca utilizatorul sa poata lucra la piesa respectiva, iar aceasta ramane nemiscata, pentru ca menghina nu ii da voie sa se deplaseze.
Intr-un atelier in care exista o menghina, se pot efectua diferite lucrari, cum ar fi de exemplu polizare, cizelare, daltuire, gaurire, sau slefuire pentru piesele care sunt prinse in menghina.
Tipul menghinei
Pe piata se gasesc la momentul actual, diferite modele de menghina heavy-duty, mari si grele. In functie de activitatea desfasurata intr-o gospodarie sau intr-un atelier, cu siguranta este necesar un tip diferit de menghina. Cei care lucreaza cu bucati mari de lemn sau cu metal, au neaparat nevoie de o menghina.
Intr-un atelier de tamplarie de exemplu, este posibil sa fie ideala si doar o menghina de precizie, de mici dimensiuni, care are o putere redusa de strangere. O asemenea menghina permitee rotirea in jurul axului cat mai ampla. Pentru lucrarile de finete, o asemenea menghina este perfecta.
Un alt detaliu de o importanta majora este legat de deschiderea bacurilor. Facem precizarea ca menghinele intalnite de obicei in atelierele de tamplarie, au cele mai ample deschideri.
Adancimea de lucru si latimea bacurilor, reprezinta de-asemenea criterii demne de luat in considerare cand vine vorba despre alegerea unei asemenea unelte.