Rezolvam 5 probleme pentru soferi pe timpul iernii

0 Shares
0
0
0

Iarna, soferilor nu le este usor sa uite de stilul de conducere de vara si sa se obisnuiasca cu o maniera mai atenta. Spre deosebire de asfaltul uscat, drumul inghetat nu iarta manevrele bruste si viteza mare.

In plus, conditiile meteorologice severe afecteaza starea unui autoturism. Motor defect, sticla glaciara si roti blocate in zapada – toate acestea sunt doar o mica parte din testele de iarna cu care se confrunta un pasionat de masini.

Vom discuta despre cele mai frecvente 5 probleme care ii asteapta pe sofer iarna si despre cum sa le faci fata!

Problema 1: Distante lungi de franare

Iarna, conducerea unei masini este mult mai dificila, deoarece vremea schimbatoare dicteaza propriile reguli. Zapada, ploi, ingheturi severe… Cu alte cuvinte, conducerea pe un drum inzapezit si alunecos este extrem de periculoasa. In primul rand, coeficientul de aderenta al rotilor este redus semnificativ. In al doilea rand, distanta de franare creste de aproximativ 8 ori!

Ce trebuie sa faci. Pe langa un stil de conducere linistit, anvelopele de iarna va vor ajuta . Sunt concepute special pentru a fi utilizate in sezonul rece. Modelul de rulare al anvelopelor de iarna este mai agresiv: contine un numar mare de lamele, care reduc distanta de franare si imbunatatesc tractiunea cu o acoperire glaciara. In tarile cu clima aspra, modelele studiate sunt populare .

Problema 2: Crusta de gheata pe parbriz

Precipitatiile, umiditatea ridicata si schimbarile de temperatura duc la formarea unui strat de gheata pe auto autoturis, oglinzi si faruri. In primul rand, este necesar sa mentineti un parbriz curat, deoarece vizibilitatea buna si siguranta dvs. depind de acesta. Cel mai trist este un sistem de spalare a sticlei inghetate si stergatoarele blocate.

Ce trebuie sa faci. Foloseste un lichid antigel de calitate de la un producator de incredere, care nu ingheata in inghet sever. Ruleaza intotdeauna in intregul sistem si observati proportiile corecte atunci cand diluati concentratul cu apa.

Verifica de asemenea uzura lamelor stergatoarelor – daca este necesar, inlocuieste-le cu altele noi. Intr-o dimineata inghetata, un raclet special si produse de ingrijire a masinii de iarna vor ajuta la dezghetarea parbrizulu. In special, se poate utiliza un agent de decongelare sau un spray antigel. O solutie convenabila ar fi si un incalzitor de sticla auto.

Problema 3: pornirea lenta a motorului in inghet

Poate ca multi soferi sunt familiarizati cu o situatie in care motorul nu porneste pe vreme rece, iar reanimarea acestuia necesita mult timp si necesita rabdare.

Ce trebuie sa faci. Cand conduci, porneste mai intai luminile laterale timp de cateva secunde, astfel incat bateria sa se poata „trezi”. Asigurate ca bujiile si sistemul de combustibil nu sunt murdare si ca terminalele bateriei nu sunt deteriorate. Incearca sa pui contactul de pornire de mai multe ori pentru cel mult 5-10 secunde, facand o pauza scurta dupa fiecare incercare. O baterie inghetata poate fi indepartata si incalzita intr-o camera calda.

Problema 4: Conducerea pe gheata

Iarna, controlul masinii este complicat de o pista alunecoasa, acoperita cu gheata. Suprafata drumului inghetata este plina de accidente grave. Datorita tractiunii reduse a pneurilor, gazele si pedalele de frana se comporta intr-un mod complet diferit. Cu cat incerci mai greu sa opresti masina, cu atat mai mult in deriva. O acceleratie agresiva se incheie cu un patinaj artistic cu masina.

Ce trebuie sa faci. Condu cat mai calm, fara a depasi viteza. Refuza manevrele bruste si depasirea riscanta. Se recomanda sa apesi fara probleme pedalele, sa incetinesti in fata intersectiilor, a podurilor si a trecerilor pentru pietoni in avans. Urmareste situatia pe drum: in timp ce conduci, nu te apropia de alte masini, respectand o distanta sigura.

Problema 5: frig in masina

In zilele reci, un microclimat neplacut in interiorul cabinei impiedica conducerea confortabila. Un sofer inghetat nu va putea sa se scufunde complet in procesul de conducere si isi va pierde concentratia de atentie. In plus, racoarea si umezeala ii ameninta sanatatea.

Ce trebuie sa faci. O atmosfera calda este asigurata de scaunele incalzite si volanul. Astfel de sisteme au un design incorporat sau sunt disponibile sub forma de suprapuneri. Multe modele va permit sa reglati gradul de incalzire.

Datorita incalzitoarelor moderne din habitaclu, acesta va fi confortabil, indiferent de temperatura din strada. De exemplu, piata ofera incalzitoare portabile pentru ventilatoare alimentate de o bricheta sau dispozitive de sine statatoare mai scumpe.

0 Shares
You May Also Like