Scurt istoric al bijuteriilor

0 Shares
0
0
0

Scurt istoric al bijuteriilor
Bijuteriile sunt obiecte decorative mici purtate ca podoabe, cum ar fi inele, cercei, coliere, bratari, brose. Bijuteriile pot fi atasate pe corp sau pe haine sau pot sa fie duse la amanet aur.

Cele mai vechi dovezi ale existentei bijuteriilor, ar fi margelele vechi de peste 100.000 ani, realizate din scoici si alte materiale vegetale. De-a lungul timpului, bijuteriile au fost realizate din metal, adesea combinate cu pietre.

Formele de baza ale bijuteriilor variaza intre culturi. In culturile europene cele mai comune forme de bijuterii, enumerate mai sus, au persistat inca din cele mai vechi timpuri, in timp ce alte forme, cum ar fi ornamentele pentru nas, sau glezne sunt importante in alte culturi. Din punct de vedere istoric, influenta cea mai raspandita, in ceea ce priveste stilul si designul bijuteriilor, a venit din Asia.

Bijuteriile pot fi realizate dintr-o gama larga de materiale. Pietre pretioase sau semipretioase, metale pretioase, margele si scoici, au fost utilizate pe scara larga, iar emailul a fost adesea foarte important. In cele mai multe culturi, bijuteriile au reprezentat un simbol al bunastarii.

Bijuteriile au fost facute pentru a decora aproape fiecare parte a corpului. Puteau fi purtate atat de femei, cat si de barbati, de copii, chiar si de persoanele in varsta, acest lucru fiind diferit de la cultura la cultura. In cultura europena, numarul barbatilor purtatori de bijuterii, este relativ mai mic, comparativ cu alte culturi.

Pentru ca bijuteriile sa fie cat mai atractive, s-a recurs la mai multe tehnici de finisare. Lustruirea este cea mai comuna tehnica si da metalului un aspect reflectorizant, stralucitor. Finisajul mat reduce stralucirea si reflexia bijuteriei, aceasta tehnica fiind folosita pentru a accentua stralucirea pietrelor pretioase, cum ar fi diamantul. Finisarea prin periere da, bijuteriei un aspect texturat. In finisarea forjata se utilizeaza un ciocan din otel rotund, pentru a da bijuteriei o textura ondulata.

Unele bijuterii sunt placate pentru a avea un aspect lucios, reflectorizant sau pentru a obtine culoarea dorita. Bijuteriile din argint pot fi placate cu un strat subtire de argint, sau pot fi placate cu rodiu sau aur, pentru un finisaj mai atractiv.

Din cele mai vechi timpuri bijuteriile au fost folosite pentru a indica statutul persoanei care le poarta. In Roma antica, doar anumiti oameni puteau purta inele. Mai tarziu s-au dictat legi cu privire la ce tip de bijuterii se puteau purta. De asemenea, acest lucru, arata rangul cetatenilor din acea vreme.

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, purtarea cerceilor de catre barbati, era considerate un obicei efeminat. Mai tarziu purtarea piercing-urilor a devenit un semn de acceptare sau de curaj in cadrul unor grupuri, dar este complet respinsa de altele. De asemenea curentul hip hop a popularizat termenul argotic bling-bling, care se refera la afisarea ostentaiva a bijutriilor atat de femei cat si de barbati.

Pe de alta parte , industria de bijuterii din secolul XX a lansat o campanie de popularizare a inelelor de nunta pentru barbati, care a prins, precum si a inelelor de logodna pentru barbati, care a mers atat de departe incat s-a creat istoria falsa care susitne ca aceasta practica a avut radacini medievale.

Religia a jucat si ea un rol in influenta societatii. De exemplu, islamul considera tabu, purtarea bijuteriilor de aur de catre oameni. Multe religii au edicte impotriva afisarii excesive a bijuteriilor.

0 Shares
You May Also Like