Tehnologia LED – avantaje aduse categoriei de lampi auto

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vine vorba de iluminat corespunzator, alternativele disponibile pe piata sunt multiple. Utilizarea becurilor cu LED prezinta numeroase avantaje atat in cazul iluminatului casnic, cat si atunci cand vine vorba de cladiri de birouri, institutii publice, centre comerciale sau diverse alte locatii.

Surprinzator sau nu, avantajele tehnologiei led se rasfrang si asupra segmentului auto, mai exact asupra categoriilor de lampi auto. In randurile urmatoare cei interesati vor putea regasi cateva dintre aceste avantaje, detaliate corespunzator.

Lampi auto LED – o solutie economica

Cei care au ales iluminatul cu LED fie pentru locuinta proprie, fie pentru birou, au descoperit faptul ca aceasta varianta se dovedeste a fi mai economica. Regula se aplica de asemenea si in cazul lampilor auto bazate pe tehnologia LED, indiferent daca este vorba despre lampile de semnalizare, cele de gabarit sau altele.

Printr-o comparatie cu solutia clasica de iluminat – becurile normale, cu incandescenta – s-a descoperit faptul ca becurile cu led sunt mult mai economice. Acest atu este dat de faptul ca in cazul becurilor cu incandescenta un procent de pana la 90 din energia consumata este folosit pentru incalzirea filamentului becului, in timp ce la lampile cu led acest lucru nu se aplica.

Lampile auto cu led nu se incalzesc

Una dintre cauzele cele mai frecvente ale defectiunilor lampilor auto este supraincalzirea. Becurile cu incandescenta emit caldura, ceea ce duce in unele cazuri la deteriorarea carcasei lampii prin topire. Atunci cand se utilizeaza becuri cu led pentru lampile auto, acest neajuns este inlaturat, intrucat acestea nu se incalzesc, nu emit caldura si prin urmare nu afecteaza in niciun fel constructia lampii auto.

Lampi auto cu led – iluminare continua si bine directionata

Probabil oricine a observat faptul ca in cazul becurilor traditionale, cu incandescenta, lumina este uneori palpaitoare. Mai mult decat atat, aceasta este dispersata necontrolat, pentru o directionare eficienta fiind necesara utilizarea oglinzilor. Aceste deficiente sunt insa eliminate atunci cand se utilizeaza becuri cu tehnologie led.

In cazul acestora, iluminarea este mai puternica, se pastreaza constanta, iar lumina poate fi orientata exact in directia dorita, ceea ce inseamna ca in cazul lampilor auto de semnalizare sau de gabarit o asemenea solutie este mai avantajoasa.

Rezistenta sporita la socuri mecanice, vibratii si factori externi

Oricine stie foarte bine faptul ca becurile cu incandescenta sunt foarte sensibile. Atat balonul de sticla, cat si filamentul pot fi usor deteriorate in urma vibratiilor, socurilor mecanice sau actiunii altor factori externi.

Cum socurile si vibratiile se resimt in special la nivelul lampilor auto, atunci cand vehiculul trebuie sa faca fata denivelarilor de pe sosele, solutia instalarii becurilor cu led minimizeaza riscul de deteriorare.

Becurile cu led prezinta stabilitate din punct de vedere cromatic

Dupa cum mentionam si anterior, becurile traditionale cu incandescenta au o lumina palpaitoare, ceea ce face ca stabilitatea cromatica a iluminatului sa aiba de suferit. In plus, becurile clasice necesita aplicarea de filtre de culori specifice pentru a oferi lumina in culoarea dorita. Aceste filtre se pot deteriora in timp, ceea ce afecteaza din nou stabilitatea cromatica.

Alegerea lampilor auto cu led reuseste sa faca uitate aceste probleme. Prin constructia lor, becurile cu led pot emite lumina colorata, fara a fi necesara instalarea de filtre in acest sens. De asemenea, lumina emisa este mai puternica si se mentine constanta, nedevenind nicidecum palpaitoare precum in cazul becurilor cu incandescenta.

Timp de raspuns rapid

Atunci cand vorbim despre lampile de semnalizare, fie ca e vorba despre cele pentru franare sau cele de avarii, este deosebit de important timpul de raspuns al acestora ca urmare a actiunii conducatorului auto.

Tehnologia led ofera un avantaj si din acest punct de vedere, becurile cu led fiind mult mai eficiente pentru trimiterea de semnalizari si avertizari, avand aprindere instantanee, implicit un timp de raspuns notabil redus fata de becurile clasice.

Durabilitate sporita

Cei aflati in cautarea de lampi auto trebuie sa stie faptul ca tehnologia led mai prezinta un avantaj fata de solutiile clasice. Este vorba despre durata de utilizare extinsa notabil, comparativ cu traditionalele becuri cu incandescenta.

Mai exact, becurile obisnuite au o durata de viata situata undeva intre 1000-2000 de ore de utilizare continua, in timp ce becurile bazate pe tehnologia led pot ajunge si la o durata de viata de peste 35000 de ore.

O astfel de durata de utilizare ramane valabila si in cazul intemperiilor, a schimbarilor de temperatura sau al socurilor mecanice, intrucat lampile care utilizeaza becuri cu led au o rezistenta sporita la actiunea acestor factori.

Instalare si intretinere usoara

Becurile cu led pentru lampi auto sunt usor de instalat si intretinut. Nu sunt necesare cunostinte de specialitate pentru a putea inlocui un bec led la o lampa auto – procesul este unul facil si intuitiv.

Intretinerea acestor becuri se poate face la fel de usor. In fapt, se poate spune ca au nevoie de un minim de intretinere, intrucat dau dovada de o rezistenta sporita la actiunea factorilor externi iar interventiile de curatare sau inlocuire nu sunt la fel de dese precum in cazul becurilor cu incandescenta.

Investitii amortizate si mediu protejat

La o prima impresie lampile auto cu led par sa scoata ceva mai multi bani din buzunarele cumparatorilor. Desi aparent bugetul este afectat de o asemenea achizitie, prin atuurile enumerate mai sus investitia se dovedeste mai mult decat inspirata.

Durata de viata extinsa, functionarea fara probleme si nevoia de un minim de intretinere, alaturi de consumul redus de energie transforma aceasta solutie in una ideala pentru segmentul de lampi auto.

In ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator, becurile cu led au un impact mult mai redus asupra acestuia, ceea ce nu se poate spune despre lampile auto care folosesc becuri clasice, cu incandescenta.

Tinand cont de toate aspectele enumerate, nu mai incape loc de indoiala: achizitia de lampi auto cu led este cu siguranta o optiune de avut in vedere pentru orice conducator auto care vrea sa aiba parte de durabilitate, economie, rezistenta sporita si o durata de viata extinsa a acestora.

Cei interesati pot regasi o gama variata de lampi auto de diverse tipuri in cadrul website-ului www.pieseautocamioane.ro, inclusiv eficientele lampi auto led.

0 Shares
You May Also Like