Printre deciziile intelepte pe care un parinte le poate lua cu privire la copilul sau se numara cumpararea unei biciclete.
Acest vehicul ieftin si usor de folosit asigura distractia copiilor, ii familiarizeaza cu miscarea si ii rapesc din fata televizorului sau a ecranului telefonului. Fara doar si poate, bicicleta este maniera cea mai la indemana prin care se poate sustine si incuraja dezvoltarea lor fizica si psihica.
Alegerea unei biciclete copii nu este insa mereu usoara, intrucat copiii cresc pe zi ce trece, iar nevoile lor evolueaza in raport cu dezvoltarea lor. Ghidul de mai jos este menit sa te ajute sa faci o achizitie inteleapta, prin punctarea catorva criterii de baza.
Alegerea bicicletei potrivite in functie de varsta copilului
Daca in cazul adultilor alegerea tine cont de activitatea ce se doreste a fi desfasurata, de nivel si de bugetul disponibil, selectia bicicletei pentru copii se raporteaza la categoriile de varsta. Abilitatile de miscare, puterea de concentrare si desigur, inaltimea si greutatea copilului, se schimba rapid de-a lungul timpului.
Micutul care abia a invatat sa faca primii pasi trebuie doar familiarizat cu ideea echilibrului pe doua roti. Astfel, nu trebuie sa existe pretentii prea ridicate de la aceasta categorie de varsta.
O idee ar fi cumpararea unei biciclete fara pedale, ce dispune doar de un cadru usor cu roti si ghidon. Aceasta va prin pusa in miscare prin actiunea picioarelor. Cel mic va fi initiat astfel in tehnica echilibrului si va face legatura dintre ghidon si directia de deplasare a vehiculului.
In cazul in care cel mic are o stabilitate buna in picioare, tricicleta il va ajuta sa se familiarizeze cu ideea pedalatului pentru a o pune in miscare. Pe de alta parte, musculatura nu este suficient dezvoltata la aceasta varsta, iar pentru copil deplasarea cu tricicleta poate fi un efort mult prea mare.
In cazul in care copilul are peste 3 ani, insa nu mai mult de 5 ani, poti alege prima sa bicicleta adevarata – cu cadru, pedale si frana de mana. Sunt indicate pentru copiii cu o inaltime pana la 100 de centimetri bicicletele cu roti de 12 sau de 14 inchi, in timp ce copiilor mai inalti li se preteaza modelele cu roti de 16 inchi.
Cadrul acestor biciclete poate fi din otel sau aluminiu, iar frana de mana pentru roata din fata sau din spate. Pentru siguranta copilului este bine ca lantul sa fie protejat cu o aparatoare integrala.
Rotile in dimenisiunile destinate celor mici au anvelope gonflabile standard, ceea ce inseamna ca trebuie sa ai mereu in preajma o pompa. De asemenea, trebuie sa te inveti cu schimbarea lor. Unii producatori realizeaza anvelope umplute, intrucat greutatea micului cilist este redusa, iar amortizarea asigura de anvelopele gonflabile nu este atat de importanta.
In cazul in care bicicleta achizitionata acum un an sau doi ani in urma a avut un real succes, exista toata sansele ca cel mic sa nu aiba nevoie de roti ajutatoare. Daca nu, alege o bicicleta cu roti ajutatoare, insa la un moment dat trebuie sa il inveti pe cel mic deplasarea pe doua roti.
Pe masura ce copilul creste, bicicleta cu roti ajutatoare va deveni nepotrivita, astfel ca va trebui sa o inlocuiesti cu un model mai calitativ si de dimeniuni mai mari. Forma acesteia trebuie sa se apropie cat mai mult de cea adresata unui adult, iar rotile ajutatoate pot fi date uitarii. Opteaza pentru un model a carui greutate nu depaseste 10 kilograme.
Magazinul online piese-accesorii-biciclete.ro este un real ajutor pentru parintii care nu doresc sa isi priveze micutii de distractia mersului pe bicicleta, iar consilierea oferita de specialistul din spatele site-ului garanteaza alegerea potrivita!