Alegerea tipului corect de bicicleta

0 Shares
0
0
0

bicicletaExista o multime de motive pentru care v-ati putea dori sa mergeti cu bicicleta – poate doriti sa faceti mai multa miscare, sa va bucurati de aceasta primavara intr-un alt mod decat pana acum; poate doriti sa mergeti cu colegii pe traseele din jurul orasului sau cautati o activitate sportiva pentru weekendurile ce urmeaza, alaturi de ceilalti membri ai familiei; nu in ultimul rand, poate va ganditi la o solutie alternativa pentru a ajunge la serviciu sau la scoala. Oricare ar fi motivul, daca v-ati decis pentru achizitia unei biciclete noi, insa nu stiti cum sa cautati sau de unde sa incepeti, aveti sansa de a alege dintr-o multitudine de produse, de diferite marci, modele si marimi; trebuie sa intelegeti care sunt diferentele dintre acestea – click aici pentru a vedea cateva modele.

Ce tip de ture veti parcurge? Aceasta este prima intrebare ce trebuie adresata – vor fi trasee pe sosea, pe drumuri asfaltate? Ori pe drumuri accidentate, pe carari de munte, prin padure ? Sau doar drumul zilnic inspre locul de munca? Bicicletele de sosea – denumite si cursiere – sunt concepute pentru viteze ridicate, pe drumuri drepte, pentru distante lungi. Acestea folosesc cauciucuri inguste, pentru a scadea rezistenta la rulare. Multe dintre ele folosesc un ghidon special, care asigura mai multe pozitii de sustinere a mainilor. Se obtine astfel un confort mai mare si o rezistenta mai mica fata de vant. Cursierele utilizeaza viteze la un raport ridicat (pentru a mentine cu usurinta viteza) si au un cadru usor.

O alta gama extrem de populara este cea de biciclete mountain bike. Ele sunt construite avandu-se in vedere rezistenta la terenuri accidentate, fiind un tip de bicicleta usor adaptabil  – de aceea pot fi utilizate in mediul urban, pe carari de padure sau pentru trasee foarte dificile de munte. Acestea folosesc cauciucuri late, pentru aderenta si tractiune mai buna. Ele utilizeaza un ghidon drept, conferind riderului o pozitie mai dreapta a spatelui, asigurand un control mai bun pe diferite tipuri de drum. Bicletele mtb se deplaseaza la viteze mai mici decat cele de sosea, de aceea folosesc viteze la un raport mai scazut, potrivite pentru urcari, dealuri si asa mai departe.  La randul lor, mountain bike-urile se diferentiaza in functie de suspensie – in full suspension si hard tail (suspensie doar la furca din fata).

In fine, biciclete de strada (oras) combina trasaturi ale primelor doua tipuri, mentionate anterior – se pastreaza pozitia mtb-urilor, insa cauciucurile montate vor fi mai inguste, cu o textura mai fina, fiind potrivite pentru asfalt. Ele vin insotite deseori de accesorii precum aparatori de noroi, lumini de noapte, cosuri.

Bineinteles, pe langa aceste modele extrem de populare se mai intalnesc tipuri precum BMX, cruiserre. Un trend ascendent la ora actuala este reprezentat de noile biciclete pliabile – alese in special de cei care fac naveta pe distante mari si au nevoie si de transport cu metroul sau trenul.

0 Shares
You May Also Like